Plakát

KözJóTett 5. – Ne csak sláger legyen, tett is!

A HaKöSz által immáron ötödik alkalommal megrendezett KözJóTett programsorozat célja, és lényege volt egyben, hogy a hallgatók ne csak jelképesen állhassanak egy jó ügy mellé, hanem lehetőségük legyen cselekedni is egy társadalmi probléma enyhítése érdekében. 2012-ben a HaKöSz különböző területekre koncentráló csoportjai által szervezett, az önkéntesség kipróbálásának lehetőségét nyújtó programok színes palettája közül választhattak az érdeklődők. Minden egyes programunk nagy sikert aratott, amelyek során olyanoknak is betekintést adhattunk az önkéntes tevékenységek világába, akiknek eddig még abban nem volt része.

Idén nagy hangsúlyt fektettünk az állami gondozott gyermekeknek tervezett programokra, a HaKöSz Gyermekotthon Csoportja öt különféle programmal is készült a KözJóTettre, amelyek során mind más és más helyzetben hozták közelebb egymáshoz, az egyébként más környezetből és társadalmi rétegből származó fiatalokat, így hozzásegítve olyan társadalmi problémák orvoslását, mint az előítélet, vagy a sajnos egyre jellemzőbb általános közöny. A Gyermekotthon Csoport többek között kézműveskedéssel, biciklis játékkal, kirándulással, kincskereséssel készült a KözJóTettre, amely programokat a gyerekek egytől egyig nagyon élveztek, és természetesen, az önkéntesek is.

A KözJóTett minden egyes programja egy barátságosabb, megértőbb, és nyitottabb társadalom megteremtéséhez tett lépés, hogy majd a hallgatóból lett vezetők felelősségteljesek, és tudatosak lehessenek. Ennek jegyében a Hajléktalanügyi Csoport éjszakai csomagosztás során készített csomagokat, és juttatta azokat el olyanokhoz, akiknek ez a sokaknak apró figyelmességet jelentő gesztus is óriási segítség. A KözJóTett résztvevői azonban azt is kipróbálhatták, milyen is az ország egyetlen vak focicsapatával együtt játszani, ami életre szóló élményt jelentett. További program keretében a csoport hajléktalanokat vezette be a Tropicarium tengeri világába, így mutatva meg olyan dimenziókat a résztvevő hajléktalanoknak, amelyet maguktól talán sosem tapasztalhattak volna meg. Az állatvédelem mára egyre aggasztóbb kérdése sem maradt érintetlenül. Több helyszínen is jelen volt az Állatvédelmi csoport, ahol kutyát sétáltattunk, kutyákkal futottunk, és játszottunk, örömet okozva a kisállatoknak, és megadva nekik a mozgás örömét. Az Idősügyi Csoport az Alma utcai idősek otthonában a falak újrafestésével járult hozzá az otthon megszépüléséhez, ami nagyon jó hangulatban zajlott, és még egy-egy praktikát is elsajátíthattunk.

A városi lét élhetőbbé tételének jegyében a HaKöSz a KözJóTett 5. alatt a Millenárison is ott volt, a közösségi kerteket népszerűsítve, és megnyitva a HaKöSz egy újabb tevékenységi területét, a közösségi kert folyamatos, és gondos ápolásával.

A Fenntartható Egyetemi Csoport a zöld-jövő, és környezettudatosság nevében szervezett hagyományteremtő  Föld napi rendezvényt a Corvinus első emeleti belső udvarára, ahol megtette az első lépéseket egy zöldebb, tudatosabb, hallgatóbarátabb környezet megteremtéséhez, érdekes előadásokkal fűszerezve a napot. Összességében a KözJóTett 5. sikeresen zárult, rengeteg mosollyal, vidámsággal, tapasztalattal, és új érdeklődővel, akiknek még sok-sok élményt szeretnénk nyújtani úgy, hogy közben tagjainkat és az érdeklődőket egyre közelebb visszük azokhoz a társadalmi feszültségekhez, amelyek csak közös összefogással oldódhatnak fel.

Kattints és nézegess képeket az önkéntes jótevők munkájáról, és ne hagyd ki a KözJóTett 5. programjairól készült videót sem!