Plakát

KözJóTett 6. – Kis lépés Neked, nagy segítség Másoknak!

A Hallgatók a Közösség Szolgálatában Országos Egyesület (HaKöSz) november 5-15. között immár hatodik alkalommal rendezte meg a KözJóTett elnevezésű önkéntes programsorozatát a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Szülők nélkül, otthonokban nevelkedő, kilátástalan jövővel rendelkező gyerekek. A szeles őszi időben az utcán kéregető hajléktalanok. Magukra hagyott, a családjuk által ritkán látogatott idősek. Állatmenhelyek rácsai mögé szorult, törődés után vágyó kutyusok. Eldobált szeméthalmok szerteszét.

“Erre mit lépsz?” – tettük fel a provokatív kérdést.

Idén novemberben a “Kis lépés Neked, nagy segítség Másoknak!” szlogennel próbáltuk eljuttatni minél több emberhez a társadalmi felelősségvállalás fontosságát interaktív programokon keresztül.

Szervezetünk ebben a félévben is önkéntes programok széles skálájával várta az érdeklődőket. A HaKöSz egyik tematikus csoportja a Cseppkő utcai Gyermekotthon lakói számára szervezett foglalkozásokat egész évben, így ők a KözJóTett alatt is kiemelt figyelemben részesültek: az önkénteskedni vágyó fiatalok tárlatvezetésen kísérhették őket végig a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjában, lovas programon vehettek részt a babatvölgyi lovardában, kincskereső túrán kalauzolhatták őket a Hármashatár-hegyen, vagy a gyerekek segítségére lehettek a különböző kézműves technikák elsajátítása során az otthonban megrendezett kreatív foglalkozáson.

A gyerekek mellett az időseket sem hanyagoltuk el: a vállalkozó kedvűek tovább csinosíthatták a tavasszal – szintén önkénteseink segítségével – újrafestett Alma utcai Idősek Otthonát, illetve társaságot nyújthattak egy természetjáró séta során a kamaraerdei otthonban élőknek. A hajléktalanokkal kapcsolatos sztereotípiák leküzdésére szervezett múzeumlátogatást  hajléktalanügyi csoportunk a fedél nélkül élőkkel, ami mellett az évek óta programra tűzött csomagosztás sem maradhatott el a Dankó utcai hajléktalanszállón. Az állatkedvelők számára idén is megrendeztük a menhelyi kutyasétáltatást a Rex Állatszigeten és a budaörsi állatmenhelyen, mely évek óta a diákok egyik kedvenc programja.  A sportolni vágyók számára a Láss Egyesülettel közreműködésben megrendezett vakfoci tartogatott ígéretes délutánt, ahol az önkéntesek az ország egyetlen vak focicsapatával edzhettek együtt.

A HaKöSz kezdeményezésére indult be szeptemberben a szelektív hulladékgyűjtés a Corvinuson, melynek kapcsán a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. tartott előadást Városüzemeltetési szinergiák címmel. A programon többek között arról is szó esett, hogy mi az üzlet a hulladékgazdálkodásban, illetve milyen szerepe van a városüzemeltetésben. Emellett a kreatív érdeklődők saját maguk készíthettek újrahasznosított anyagokból meglepetést óvodás gyermekeknek.