KJT 10. – Kreatív kencekészítés – avagy készítsd el saját, vegyszermentes házi kozmetikumodat

Kreatív kencekészítés – avagy készítsd el saját, vegyszermentes házi kozmetikumodat

A Mit rejt a tégely? című kozmetikumokról szóló szakértői kerekasztal-beszélgetést követően megrendezésre került a gyakorlati kencekészítő foglalkozás, amelynek során a résztvevők elkészítették saját vegyszermentes kókuszos ajakápolójukat és krémdezodorukat a kencekonyha „séfjével” Szentkereszty Katalinnal, a Cosmio vezetőjével, aki biztosította a program sikerességéhez elengedhetetlen feltételeket: eszközöket, alapanyagokat, és szaktudást.

A gyakorlati foglalkozás előtt Katalin egy előadást tartott számunkra az elméleti alapokról, a kencekészítéshez tartozó életszemléletről, gondolkodásról. Katalin is kihangsúlyozta (ahogyan a kerekasztal-beszélgetésen jelenlévő szakértőink is), hogy bőrünk egy hihetetlenül összetett szerv, amit külsőleg kenegetéssel nem tudunk széppé varázsolni, hiszen bőrünk belülről épül: állapota jelentős mértékben a genetika, az életmód függvénye.

Részletesen szó esett a kőolaj alapú (tömeggyártású) kozmetikai termékekről, amik java részt szintetikus anyagokat tartalmaznak, és olyan anyagokat, amelyek a föld alatt, napfénytől, levegőtől elzárt lebontó folyamatok eredményeképpen jönnek létre. Ezeket az élettelen, „holt” anyagokat az „élő” bőr semmilyen formában nem képes felhasználni. Tüneti kezelést kap csak, amely egészségét nem támogatja. A patikai készítmények nagy része kapható készítmények nagy része is tartalmaz kőolaj származékokat, a gyógyszerkönyvben nagyon kevés természetes anyag található.

A hagyományos kozmetikumokkal szemben a natúrkozmetikumok „élő” anyagokat tartalmaznak, amik a napfényt, a levegőt, a föld közreműködésével építő, teremtő folyamatok eredményei által alakulnak ki. A növényi olajokat növényi magvakból préselik, mint például a mandula vagy a szőlőmag. Rengeteg nővény alkalmas arra, hogy kozmetikai célra alkalmas növényi olajat termeljen. Zsírsav összetételük hasonló az emberi bőrben megtalálható zsírsavakhoz, így a bőr védőrétegébe be tudnak épülni. A natúrkozmetikumok készítésekor felhasznált emulgensek is növényi zsírokból, olajokból állnak elő.

Mielőtt bizalmat szavazunk egy terméknek, fontos az, hogy megkérdezzük magunktól, mi a jó nekünk, mi a jó a bőrünknek. A tudatos és helyes cimkeolvasás ehhez kulcsfontosságú. Ám, ha nem ismerjük az összetevőket, alapanyagokat, akkor nem tudjuk megállapítani egy termékről, hogy natúr-e vagy sem, ugyanis a jogszabályok értelmében bárki bármire ráírhatja, hogy natúr. Ellenőrzött natúrkozmetikum vásárlásával lehetünk biztosabbak ebben. Léteznek független, nem jogszabályi alapú minősítő szervezetek, amelyek saját kritériumrendszer alapján adnak ki egy-egy kozmetikai termékre minősítést. Azonban ez nem jelenti azt, hogy minőségi, sem azt, hogy hatékony natúrkozmetikum, sem azt, hogy nem okoznak bőrérzékenységet. Azt garantálják, hogy az alapanyagok, amiket tartalmaznak egy minősítő szervezet – és a tudomány jelen állása – szerint nem okoznak hosszútávon egészségügyi problémát. Fontos, hogy a 100%-ban természetes alapanyagokból álló kozmetikum önmagában nem jelenti azt, hogy natúrkozmetikum.

Aki elkezd tudatosan a kozmetikai alapanyagokkal foglalkozni, azzal, hogyan épül fel egy kozmetikum, akkor ez a tudatos szemléletmód, gondolkodásmód átterjed az élet többi területére is.

Mi csak biztatni tudunk mindenkit, hogy lépjen rá erre a szép, tudatos útra! Megéri!

A gyakorlati foglalkozás alatt elkészített kókuszos ajakápoló és krémdezodor összetevőit és receptjét itt olvashatjátok:

RECEPTEK: ajakápoló, krémdezodor

A kencekészítés legjobb pillanatai képekben:

https://www.flickr.com/photos/hakoszflickr/albums/72157658856271700

Köszönjük szépen Katalinnak, hogy szaktudásával megtisztelt bennünket, illetve minden kedves résztvevőnek, aki eljött és immáron boldog tulajdonosa egy saját készítésű ajakápolónak és deonak 🙂