Tavaly nagyot ment a MeGyek

A MeGyek – Gyermekmentor program a Hallgatók a Közösség Szolgálatában egyik legpörgősebb projektje.

Legtöbbünknek, akik hozzá vagyunk szokva, hogy megfelelő taníttatásban, szülői gondoskodásban részesülünk, fel sem tűnik, hogy milyen szerencsés helyzetben vagyunk. Azonban vannak gyermekek, akiknek ez nem olyan egyértelmű. Ez vezetett oda, hogy a projekt részeként egyetemista korú fiatalokat toborzunk a gyermekotthonok lakói mellé, akik hetente legalább egyszer meglátogatják mentoráltjaikat, segítik iskolai tanulmányaikat és személyes fejlődésüket.

2015 tavaszáig csak a HaKöSz tagjai közül jártak páran a gyerkőcökhöz korrepetálni, ám ekkormegkezdődött a külsős önkéntesek bevonása a programba, így a tavaszi félévben már 39 lurkónak sikerült biztosítaniuk állandó segítséget a fiatal, és lelkes önkéntesek jóvoltából. Először a Cseppkő Gyermekotthon kis lakói számára tudtuk ezt lehetővé tenni.

A heti rendszerességű találkozások mellett fontosnak érezzük, hogy más (akár külső helyszínen zajló) programokon keresztül még jobb kapcsolat alakulhasson ki a párok között. Így minden második hétenmegrendezésre került egy kézműves foglalkozás, de eljutottunk a Margit-szigetre is együtt, sőt, a tanév befejezése alkalmából egy nagyon vidám, szuper délutánt töltöttünk az Állatkertben!

Nyáron igaz, hogy a gyerekek még véletlenül sem gondoltak a tanulásra és inkább pihentek, ám az akkor még 5 tagú szervező gárdánk (Dávid, Eszti, Timi, Döme és Bori) nem állt meg. Nagyon lelkesen készültünk az őszre, hogy még több nebulónak lehessen része a személyes, kitüntetett figyelemben.

Ez a munka meg is hozta a gyümölcsét. A szeptemberben megrendezésre kerülő bevonó programokon rengeteg érdeklődő vett részt, sőt, a jelentkezők száma minden várakozásunkat felülmúlta.

A két bevonó két különböző gyermekotthonban zajlott.

Az egyik, a már jól ismert Cseppkőben volt: itt egy fergeteges focibajnokság került megrendezésre. A másik egy kicsit hosszabb, 3 napos rendezvénysorozat volt, aminek keretein belül a Bólyai Gyermekotthon kertje lett kicsinosítva. Készületek itt raklapokból kerti bútorok, magaságyások, amikbe különféle palánták fognak kerülni a tavasz folyamán. Továbbá a kislányok legnagyobb örömére sok madáretetőt is barkácsoltak az önkéntesek, amiket velük együttműködve gyönyörűen kifesthettek.

Ezen alkalmak által a jelentkezők azon túl, hogy összeismerkedhettek az ott lakókkal, beleláthattak az otthonok működésébe, meghallgathattak pár nevelőt, akik érdekes történeteket meséltek a gyerkőcökről, és persze mindenki remekül érezte magát!

A Bólyai Otthon mellett sikerült még a Breznó-közi Gyermekotthonnal is felvenni a kapcsolatot, akik szintén örömmel fogadták a lelkes önkénteseket.

A jelentkezőkkel történő személyes elbeszélgetéseket követően 112 mentor-mentorált pár alakult kioktóber elejére, ezután pedig kezdődhetett a tanulás, az ismerkedés, a közös munka, ami reményeink szerint egy hosszú barátság kezdete is egyben.

Ősszel is folytattuk minden második héten a Cseppkő Otthonban rendezett nagyon jó hangulatú kézműves foglalkozásainkat. Emellett a párok egy kisebb csoportjának lehetősége volt eljutni egy remek, zenés bábszínházi előadásra is.

Tavalyi évünk megkoronázásaként  a PwC – “Másokról szól” című pályázatán a győztesek között volt a MeGyek csapat programsorozata is, az Életrevalók, melynek során a 2016-os év tavaszán a 14 év feletti, gyermekotthonban élő gyerekeket fogjuk felkészíteni a nagybetűs életre egy 5(+1) állomásból álló rendezvénysorozatnak köszönhetően.

Ennek a nulladik állomásaként a Cseppkő Otthonban tartottunk filmezős estét.

A 2016-os évben a HaKöSz tagjai közül több mint 20-an veszünk részt a Mentorprogram koordinálásában, alakításában 5 különböző, tematikus csoportban és a megnövekedett létszámnak köszönhetően még több tervünket válthatjuk valóra… maradj Velünk, hogy az idei folytatást már élőben követhesd! 

Á. Dóri