A MeGyek bemutatja: Életrevalók

A felnőtté válás nem egyszerű dolog.

Sokunknak teljesen természetes, hogy a „nagybetűs” ÉLET-ről alkotott gondolatainkat egy erős, támogató rendszer, a család formálja. Azonban mi a helyzet azokkal a gyerekekkel, akiknek ez a személyre szóló figyelem és támogatás nem feltétlen adatik meg? Ők kihez fordulhatnak segítségért?

A HaKöSz keretein belül működő MeGyek Mentorprogramban egyetemi hallgatók gyermekotthonokban élő gyermekeket látogatnak, hogy a tanulmányaikban és személyes fejlődésükben segítsék őket. A Mentorprogramunk a közelmúltban a PwC Másokról szól! című pályázatán kiemelkedő sikereket elérve anyagi támogatást nyert, így 2016 tavaszától elindítjuk az Életrevalók programsorozatot, aminek célja a gyermekotthonokban élő gyermekek további segítése.

Abban fogunk segíteni, hogy a gyerekek elsajátítsák azokat az ismereteket, amik nélkülözhetetlenek a mindennapi életben, azonban sajátos életkörülményeik miatt máshol nem juthatnak hozzá a szükséges információkhoz. A programok során a gyerekek szakemberekkel és hírességekkel fognak beszélgetni. Célunk a hatékony párbeszédek elindítása az alábbi fontos témákban:

  • Függőségek – A dohányzás, az alkohol és a drogok káros hatásai
  • Biztonságos internethasználat – Hogyan szűrjük az interneten bóklászó veszélyes alakokat?
  • Pénzügyi és fogyasztói tudatosság – Miként boldoguljunk az alapvető postai vagy banki ügyintézések során?
  • Párkapcsolat és szexualitás – A fiúk és a lányok, a szerelemről és a szexről
  • Egészséges életmód – Miért fontos a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás?
  • Szakmák napja – Mi leszek, ha nagy leszek? avagy pályaorientáció, jövőkép

Az előadásokon a gyerekek a mentoraikkal fognak részt venni, ezáltal könnyebben dolgozzák fel az információkat. Mivel némelyik téma kényes területeket érint, így sokkal jobb, ha olyannal beszélhetnek róla, akiben megbíznak, akinek fel merik tenni azokat a kérdéseket is, amiket korábban nem volt kinek vagy nem volt hozzá bátorságuk.

Az Életrevalók programsorozat által célunk olyan események létrehozása, ahol a gyerekek tájékozódhatnak azokról az ismeretekről, amikre feltétlen szükségük lesz, amikor kilépnek majd a nagyvilágba. Hisz nekünk, MeGyek-eseknek, a küldetésünk az, hogy segítsünk ezeknek a gyerkőcöknek annak érdekében, hogy minél könnyebben boldoguljanak és induljanak el felnőtt életükbe.

Ha kíváncsi vagy az egyes programok beszámolóira, maradj itt Velünk!