Második állomásunk – a Bólyai Gyermekotthon

A Bólyai Gyermekotthon a Rózsadomb alján található egyik legszebb épület. Mind építészetileg, mind fekvés szempontjából kiváló a kis gyerkőcök számára. Az otthonban körülbelül 30 gyermek éli  a mindennapjait, három elkülönült, családias csoportban.

Ezek a Tigris, a Delfin és a Panda csoportok. Az otthonban élő gyerekek 2-17 évesek. Minden csoport olyan, mint egy nagy család, ahol a gyerekek egész nap szurkálódnak, de szeretik egymást, csakúgy, mintha testvérek volnának. A lurkóknak egy bizonyos kor felett van kimenő idejük, illetve az érdeklődési körüknek megfelelő tevékenységeket végezhetnek. Az otthon gyönyörű otthonias berendezése biztosítja a gyerekek számára a nyugodt légkört a tanuláshoz és a játszáshoz.

Van egy hatalmas udvara is az otthonnak, ami szabadidős tevékenységek végzésére ad lehetőséget a gyerkőcöknek. A madárház nem régen lett teljesen kész, benne nagyjából 15 madár talált otthont. A gyerekek nevelői engedéllyel bemehetnek hozzájuk, gondozhatják őket, játszhatnak velük.

Az otthonnak megvan a mindennapi kis rendje: reggel 6-kor kelés, reggeli, aztán indulás suliba. Itt az órarendtől és a különóráktól függően mindenki máskor ér haza, amikor is nekiesnek a házi feladatnak. Tanulás és vacsora között jut idő egy kis játékra, vacsora után pedig fürdés van. Az otthon alapítványa további programokat szervez a gyerekeknek lehetőségeihez mérten – mennek színházba vagy épp úszni egy jót, de a kézműves foglalkozások is rendszeresek.

A HaKöSz képviseletében a MeGyek – Gyermekmentor program projekt fél éve tevékenykedik a Bólyaiban. A X. KözJóTett részeként Kertépítő pikniket tartottunk az udvaron, a három napos rendezvény során rendbe tettük az otthon kertjét, és a kertészkedés mellett raklapbútorokat is készítettünk. A nagy munkálatok mellett nem maradhattak el a gyermekekkel közös foglalkozásoksem, többek között közösen madárodút barkácsoltunk.

Tavaly ősz óta 23 mentorunk van jelen a Bólyai Gyermekotthon lakóinak életében, akik azóta is heti rendszerességgel járnak hozzájuk. Összegezve – jó tudni, hogy a nehéz sorsú gyerekek életét az otthon mennyivel szebbé teszi, és örülünk, hogy ehhez egy kicsit mi is hozzájárulhatunk.

K. Balázs