A Hulladék Akadémia február 9.-én nyílt meg az ELTE Lágymányosi Campusán, így a TNT(Természetbarát & Tudatos) projekt lelkes kis csapata azonnal megragadta az alkalmat és ellátogatott a kiállításra.

A Hulladék Akadémia célja, hogy interaktív, mindenki számára érthető módon mutassa be a hulladékgazdálkodás legfontosabb tudnivalóit és a környezettudatosság gyakorlati lépéseit. A kiállításon kicsik és nagyok is sok új információval gazdagodnak. A gyerekek gyakorolhatják a szelektív hulladékválogatás alapvető lépéseit, Ökokakas pedig kisfilmek segítségével mutatja meg, hogyan lehetünk minden nap szuperhősök és menthetjük meg Földünket mielőtt elborítják a szeméthalmok. A felnőttek figyelmét a megelőzésre irányítják, komposztálási módszereket lehet megismerni, vagytippeket a vásárláshoz.

Mindemellett megtudtuk mivel foglalkozik egy garbológus, történelmi érdekességeket olvastunk a hulladékról és kipróbáltuk milyen kartonból készült székekben megpihenni, miközben ismerkedünk aTrashOut alkalmazással, ami segít lokalizálni az illegálisan lerakott szeméthalmokat, mi több, csapatot is szervezhetsz vele az eltakarításukra.

Ha még több tippet szeretnél megismerni, látogass el a  http://hulladek.eu/kuldetes/megoldas oldalra, de mindenképp tartsd észben a 6R gondolatát:

  1. Reduce: Csökkents! Használj kevesebb anyagot, tárgyat, erőforrást! A kicsi szép!
  2. Rethink: Gondold újra! Nincs jobb megoldás az adott problémára, ami kevésbé terheli a környezetet?
  3. Refuse: Utasítsd vissza! Nem kell elfogadni azt, amivel nem értünk egyet (például szórólap vagy nejlonzacskó)!
  4. Recycle: Szelektálj és hasznosíts! Használj újrahasznosított alapanyagot, illetve gondold végig, ha készítesz valamit: mi lesz vele, amikor hulladékká válik?
  5. Reuse: Használd újra! Lehetne a feleslegessé vált terméket másra is használni? Például részeit felhasználni vagy más funkciót adni neki?
  6. Repair: Javítsd meg! Ha érdemes valamit megjavítani, vagy megjavíttatni, hosszabbítsd meg ezzel a termék életét!

A kiállítás további helyszínei: Hajdúnánás, Debrecen, Zalaegerszeg, Kecskemét, Pécs. Ha lehetőséged van elmenni, ne hagyd ki! 🙂

(Forrás: www.hulladek.eu)

Papp S.