Március elseje. A tavasz illata lengi körbe az egész várost, így a Budapesti Corvinus Egyetemet is… azaz lengené, de valami különös okból curry-illat árad ki az egyik teremből. Az ember azt hinné, Indiába csöppent. Pedig csak a HaKöSzImpulzus projektjének – legújabb keletű akciója került megrendezésre, nevezetesen: a vegán ételkóstolóval egybekötött videó nézés és eszmecsere.

A program célja – ami egyébként magának az Impulzus projektnek is a célja – az volt, hogy minél több emberhez eljuthasson egyfajta tudatosság az állati eredetű termékek használatáról. Ezen egy témába vágó, nagyon jól összerakott TEDx videó megnézésével és finomabbnál finomabb vegán ételek bemutatásával szerettünk volna segíteni az Impulzussal.

A legérdekesebb rész számunkra mégis az volt, amikor megkértük a vendégeket, hogy hatos csoportokat alkotva beszélgessenek, ismerjék meg egymás tapasztalatát, véleményét a videóról, vagy magáról a vegánságról. A beszélgetésre csak húsz percet szántunk volna eredetileg, de annyira belemelegedtek a résztvevők, hogy plusz időt is adnunk kellett az eszmecserére.

Mivel a jelen lévő nagyjából 90 vendégnek csak a 40%-a volt vegán, a többiek vegyes táplálkozásúak vagy vegetáriánusok voltak, így elég kevert beszélgetős csoportok jöttek létre. A jelen lévő vegyes táplálkozásúak nagyon kíváncsiak és nyitottak voltak a vegánok szemléletmódjára, akik pedig szívesen osztották meg saját élményeiket az érdeklődőkkel. Ezután minden csoportból egy-egy szószóló felállt és elmondta a legfőbb tanulságokat, amikről a beszélgetésük során szó esett.

Számomra a legemlékezetesebb tanulság az volt, hogy akik nem vegánok, ők nem értik, hogy vagyunk képesek „lemondani” ennyi mindenről az étkezés terén. Én is gyakran kaptam ezt a kérdést, de sosem tudtam normális választ adni rá, de az egyik csoport jóvoltából most már tudok. Ők úgy fogalmazták meg, hogy ez nem lemondás, hanem egy egyszerű döntés. Ha egyszer döntesz valahogy, az soha többé nem fog lemondásnak tűnni, bár egy külső szemlélő talán úgy látja. És aznap a csodálatos önkéntes szakácsok és éttermek is bebizonyították nekünk, mennyire változatos és ínycsiklandó is a vegán konyha. Köszönjük szépen a CsendesM étteremnek, a Veggie Nyers Vegán Bisztrónak, a Kozmosz étteremnek és az összes önkéntesnek a finom falatokat! Valamint köszönjük a hamburgerek felajánlását az Istvánffi Veggie Burgernek!

Összességében az egész rendezvényen szuper hangulat uralkodott. A vendégek visszajelzései is nagyon megerősítenek minket abban, hogy érdemes hasonló eseményeket szervezni. Minél több és több impulzus éri az embereket, annál nagyobb hatást tudunk elérni, annál több emberhez ér el az üzenetünk.

Kamondy Katalin