A MeGyek Mentorprogram a HaKöSz egyik dinamikusan fejlődő projektje, melynek keretein belül állami gondozott gyerkőcöknek segítünk tanulmányaikban és mindennapi problémáikban. Projektünk fő célkitűzése, hogy a gyermekotthonokban felnövő fiatalságnak is megadasson az a plusz figyelem és gondoskodás, ami mások számára természetes. Ehhez pedig elengedhetetlen egy olyan szervezői brigád – ahogy mi nevezzük – , amely a gyerekek eredményes segítése mellett rendkívül élvezi is azt, amit csinál. A MeGyek jelenlegi 25 fős csapatának az a feladata, hogy a mentorok és gyerekek egyaránt profitáljanak a közös időtöltésekből. Heti rendszerességgel tartott meetingek, sok kreatív és odaszánt huszonéves munkája áll a sikeres programok hátterében.

2015. tavaszáig csupán a HaKöSz tagjai jártak hétről-hétre a Cseppkő Gyermekotthon lakóihoz, mára viszont közel 130 külsős mentor tevékenykedik összesen 6 gyermekotthonban. 1 mentor – 1 gyerek, nálunk ez a felállás, a mentorálásba pedig minden beletartozik, ami egy átlagos gyerekkel való kapcsolatban előfordulhat: a matek lecke megírásától egészen a tinédzserkori “krízisek” megoldásáig 🙂 .

A személyes mentoráláson túl igyekszünk minél színesebb, minden korosztály számára érdekes foglakozásokat tartani, ilyenek például a kézműves foglalkozások vagy különböző előadások, kirándulások. A mentorainkról sem feledkezünk meg, minden egyes otthonnak külön koordinátora van, aki személyesen felel a gördülékenyen munkáért. Emellett egy félévben többször tartunk úgynevezett közös mentor-találkozókat, ahol az aktualitások megbeszélése és közösségépítés  zajlik.

Az idei év új, nagyszabású projektje – az Életrevalók Roadshow ami egy 6 alkalmas programsorozat, mely segít a 14 év feletti fiataloknak felkészülni a nagybetűs ÉLET-re. Ezen alkalmakon olyan hétköznapi területeket érintettünk, mint a pénz beosztása, a biztonságos internethasználat vagy a szerfüggőségek. A sérült családmodellből fakadó hiányosságok miatt hatalmas szükség van az ilyen beszélgetésekre. Minden előadás külön szevezést igényel, ugyanis egy szakember és egy, a gyerekek számára kedves, magyar híresség társaságában vesézhetjük ki az adott témát.

A folyamatos, lendületes munka és a céljaink elérése érdekében olyan személyeket várunk “brigádunkba”, akik készek heti rendszerességgel foglalkozni feladataikkal; legyen szó a mentorok koordinálásáról, a kézműves foglalkozás megszervezéséről vagy az Életrevalók alkalmainak lebonyolításáról. Ha tanulmányaid mellett szeretnéd tényleg hasznosan eltölteni az időd, fejlődni, gyakorolni, kipróbálni magad szervezés terén és izgalmas helyzetekkel, emberekkel találkozni, akkor köztünk a helyed!
Mindig MeGyünk tovább, reméljük Te is velünk tartasz!