A kreatív emberek fantasztikus dolgokra képesek. De a vállalkozó kedvű, kreatív emberek a lehetetlenre is képesek.

Ezt tudhattuk meg Tom Szaky-tól szeptember 12-ének délutánján a Corvinus Egyetemen. Tom mesélt nekünk a TerracCycle-ról, az alkalmazott technológiákról, a hulladék fogalmáról és kreatív újrahasznosításáról.

Azt is elárulta nekünk, mennyi minden lehet a szemétből a fenntarthatóság zászlaja alatt: egy nagy ötlet….üzleti terv….gyárak….új technológiák….milliók…egy Élet munkája.

Tom Szaky-ról a hírekből „udvariasan sokat” meg lehet tudni: az Egyesült Államok-beli Princeton-on töltött egyetemi éve alatt kezdett barátjával gilisztaürüléket gyűjteni, hogy azt trágyaként hasznosíthassák, orvos szülei nem támogatták az elképzeléseit; évekig hordja baseballsapkáit, újrahasznosított anyagból van a fél ruhatára és így tovább. Ez mind hozzátartozik annak az embernek a személyes történelméhez, akinek kis startup-ját az USA-ban 2006-ban a legmenőbbek közé sorolták – és ami nem mellesleg évi 20 ezer dollárt hozott neki mindössze 14 éves korában.

21 évesen, kudarcokat is megélve és tapasztalatokat gyűjtve vágott neki a TerraCycle-nek. A cég mára 24 országban működtet irodát, köztük Magyarországon is. Mint megtudtuk Tomtól, a következő években a távol-keleti országokat hódítja meg az elképzelés: Kínát, Tajvant és Japánt. A TerraCycle így többmilliárd embernek bemutathatja azt a szemléletet, amit Tom egész munkássága képvisel: a Hulladék, mint fogalom egy új dimenzióját.

A magyar származású 34 éves milliomos titka a szemléletváltásban és a fenntarthatóság gyakorlati dimenzióinak újragondolásán alapszik. Egy ilyen világméretű vállalat úgy maradhatott talpon, és uralhatja a fennállása óta a hulladékpiacot, hogy újradefiniálta a szemét fogalmát. Ugyanis a szemét Tom számára nem egy értéktelen, kukába vethető, földön hagyható vagy tengerben szétteríthető termékmaradvány. A szemét egy elhasznált termék életének befejező ciklusa, és egy másik termék életciklusának kezdete.

Ahogy a természetben is zajlik: „A természetben nincs szemét. Minden újra van hasznosítva valamilyen formában ” – mondta Tom. A hulladék-újrahasznosítás császára ma egy olyan iparágon uralkodik, aminek alapelve a Természet körforgásának felhasználása az „emberi környezetben”. Uralma legyen hosszú és sikeres!

Köszönjük a US Embassy’s Regional Environmental, Science & Technology, and Health (ESTH) Hub for Central and Eastern Europe-nak és a HUSUN-nak (Hungarian Sustainable University Network), hogy önkéntes csapatunk tagjai Jónás Krisztina és Széplaky Eszter vezetésével lehetőséget kapott meghívni a lelkes és kreatív zsenit, Tom Szaky-t.