Szia, Kati. Köszönöm, hogy szánsz rám az idődből! Kérlek, mutasd be magad azoknak, akik annyira nem ismernek téged.

21 éves vagyok, másodéves egyetemista.

Bizonyos tekintetben naiv vagyok, idealista. Hiszek az emberi jóságban, az emberek természettel való kapcsolatában, a sorsban és az őszinteségben.

Másfelől realista is vagyok. Amitől leginkább félek, az az, hogy az anyagiasság és az önzőség tönkreteszi a földet, vagy ha nem is a földet, mert a természet idővel úgyis megoldja, akkor a következő generációk jövőjét. Ugyanakkor abban is hiszek, hogy az emberiség azt kapja, amit megérdemel.

Egyre inkább látom és tapasztalom, hogy ha Te magad jó irányba változol, az hatással van a körülötted élőkre is, az emberek szeretik követni a jó példát. Egy ember cselekedetei is nagyon sokat érnek.

Mi motivált arra, hogy jelentkezz a HaKöSzbe?

Már gimnazista koromban is szerettem volna önkénteskedni, hogy hasznosan töltsem el a szabadidőm, de nem találkoztam olyan lehetőséggel, ami megérintett volna.

Amikor egyetemista lettem, az egyik legtöbbet ismételgetett mondat a tanároktól és a felsőbb évesektől az volt, hogy mindenképp lépjünk be legalább egy diákszervezetbe. Nekem semmi kedvem nem volt valamilyen öltönyös, aktatáskás, karrierút-taposós szervezetbe belépni, de ahogy lapozgattam a diákszervezetes brossúrát, szembejött a HaKöSz is. El sem hittem, hogy pont ezen az egyetemen létezik egy olyan szervezet, ami körülbelül mindent megtestesít, amire vágytam. Magától értetődött, hogy jelentkeztem.

Inkább környezetvédelmi motivációim vannak, mint szociális, ezért inkább az ilyenfajta projektek érdekeltek, és a HaKöSzben olyan sok fajta projekt van már eleve és még azokon kívül is bármilyet létre lehet hozni, hogy biztos voltam benne, hogy találok olyat, ami érdekelni fog.

Sikerült-e elérni, amit szerettél volna?

A célom csak annyi volt, és még ma is az, hogy mindegy, hogy mit, csak valami olyat csináljak, amitől egy kicsit is jobb lesz a világ, amitől hasznosnak érzem magam.

A két projekt, amiben benne vagyok, a Természetvédelmi&Tudatos projekt, aminek a neve eléggé árulkodó, valamint az Impulzus projekt, aminek már kevésbé. Ez utóbbi lényegében az állatvédelemről szól. Amikor jelentkeztem ebbe a projektbe, nem sokat tudtam az állatvédelemről azon kívül, hogy cicák meg kutyák, de mivel szerettem az állatokat, úgy gondoltam, ez a projekt is nekem való lesz. Utólag elmondhatom, hogy ez a projekt hihetetlen változásokat hozott az életembe a lehető legpozitívabb értelemben, és jelenleg is meghatározó mozgatórugója mindennapi tetteimnek és gondolataimnak. Ugyanis hamarosan kiderült, hogy a projekt a veganizmus elvein alapul és ezeket próbálja terjeszteni. Akkor még nem is tudtam, hogy mi egyáltalán a különbség a vegetariánusok és a vegánok között, de megtudtam, hogy a vegánok mindenféle állathasználatot elleneznek, és ezt fogyasztói döntéseikkel juttatják érvényre.

Október környékén elvállaltam azt a feladatot, hogy egy állattartásról szóló négyperces kis dokumentumfilmnek egy egyperces részletét feliratozzam magyarul, és ez a csupán egy perces részlet adta meg a kezdő lökést a saját, veganizmushoz vezető utamon. Mert elfogadhatatlannak tartottam a tényt, hogy én, a saját pénzemből járulok hozzá, sőt támogatom az állatok ilyen brutális, erőszakos kizsákmányolását. Nem akartam a továbbiakban is részt venni egy ilyen, az alapértékeimmel és a józan ésszel szembemenő folyamatban, és ez volt életem egyik legfelemelőbb döntése. A további motivációt a már vegán tagokkal folytatott beszélgetések és az egyre több információ jelentették. Utólag is köszi! 🙂

Kicsit elkanyarodtam, de visszatérve a kezdeti kérdésre, igen, úgy érzem, elértem, amit akartam, mert hasznosnak érzem magam. Ez a szervezet mindig lehetőséget nyújt arra, hogy az aktuális ambícióinkat véghez vigyük, és valami jót adjunk hozzá a világhoz. Ja, és majd elfelejtettem! A legjobb, ami a HaKöSzben történt velem, az az, hogy megismerhettem egy csomó nagyon jófej embert!

Mi mindent csináltál októberben?

Október hónap elsősorban az ötletelésekről, tervezésről és az új tagok projektekbe való bevonásáról szól, megosztjuk velük eddigi programjainkat, tapasztalatainkat és meghallgatjuk az ő ötleteiket. Ezen kívül az impulzus projekttel csináltunk egy vegán hamburgerosztást a 11. KözJóTett keretein belül, ebben segédkeztem. Biztos csináltam mást is, amire nem emlékszem. Elég könnyen elfelejtek dolgokat. 😀

Mik a további terveid?

Most két olyan új ötlet is van, amiért nagyon-nagyon lelkesedem. Az egyik még az esztergomi bevonó táborban született, nevezetesen egy vegán receptblog, ami olcsón és egyszerűen elkészíthető finom ételeket mutat be, hogy eloszlassuk azt a megítélést, hogy a növényi alapú étkezés valami elérhetetlen, drága és bonyolult dolog.

A másik pedig szintén egy blog, ez a Zero Waste életmódról fog szólni, ami nem olyan rég kezdett el nagyon érdekelni, és szeretném dokumentálni a kezdeteket és az “áttérés” folyamatát. A nehézségeket, az élményeimet és a gondolataimat a témáról, és így segíteni másokhoz eljuttatni ezt az életmódot. Valószínűleg nem egyedül fogom csinálni, mert többen jelezték, hogy érdekli őket a téma, de még nem beszéltünk a pontos koncepcióról. Mindenesetre nagyon izgatott vagyok a blogok miatt!

Ezen kívül az Impulzus projekt vegán sütivásárt tervez decemberre Mikulás alkalmából, valamint egy ételkóstolót még novemberben. Mindkettő szervezése enyhe nehézségekbe ütközött eddig, de nagyon reméljük, hogy meg tudjuk oldani.

A T&T projekt pedig igyekszik újraéleszteni a HaKöSz kertet és lassan elkezdjük szervezni a következő ökobarkácsolást.

Így a végén szeretnék köszönetet mondani, amiért ilyen jó és lelkes embereket ismerhettem meg ebben a szervezetben, sokat tanulok Tőletek, köszi, hogy vagytok! 🙂