Tőled is kértek már aprót élelemre? Sajnáltad az aluljáróban alvó embereket és gondolkoztál már rajta hogyan segíthetnél rajtuk? A KözJóTett keretein belül megszerveztük az egyik elmaradhatatlan programunkat az ételosztást szegény és hajléktalan embereknek, amikor is kiderült, hogy nagyon sok fiatalban él a tenni akarás, lelkesen jelentkeztek segítőnek!

Az egy hetes programsorozat egyik utolsó alkalma volt az ételosztás és péntek este ellenére sok fiatal nem a bulizást választotta, hanem jött velünk szendvicseket készíteni, majd Budapest utcáin kiosztani a csomagokat.

A program kezdetén nagyon jó volt látni mennyien vártak a terem előtt a jelentkezett fiatalok és azonnal kérdezgették miben tudnak segíteni, így gyorsan haladtunk. Teremrendezés után ismerkedés jött, majd a HaKöSz tevékenységéről meséltünk nekik. Tagfelvétel előtt voltunk, ezért érdeklődtek, hogy mivel foglalkozunk, mennyi időt vesz igénybe, milyen tagnak lenni. Igyekeztünk megnyugtatni mindenkit, hogy eldönthetik mennyit áldoznak a szabadidejükből a „munkára”, ami legtöbbször szórakozás is jó társaságban és rengeteg mindent tanulhatnak ugyanakkor.

A szendvicskészítés során kisebb csoportokban körbeálltuk az asztalokat és megkezdődött a szorgos szeletelés, kenyér kenés, miközben végig beszélgettünk. Végül elkészült a 130 szendvics, a csomagokba került még alma és csoki is, így vágtunk neki a városnak 3 csoportban. A séta során több idő volt megismerni az embereket, tapasztaltuk, hogy van érdeklődés a fiatalok körében az önkénteskedés iránt, de talán alkalmi jelleggel, mert nem biztosak benne, hogy elég idejük lesz rá.

Minden csomagot kiosztottunk, a rászoruló emberek nagyon örültek a friss élelemnek, hálás pillantásokat kaptunk és sokszor megköszönték nekünk. Akadt kivétel persze aki nem fogadott el élelmet vagy volt egy bácsi aki takarót szeretett volna mindenképp, de végül ő is beérte a csomaggal, nem volt probléma senkivel.

Az este végére csak egy páran maradtunk, akik nem fáradtak még el, ezért egy kávézóba ültünk be megbeszélni a történteket. Mint szervező nagyon örültem, hogy ilyen sokan eljöttek és élvezték a programot, sőt, meggyőztünk többeket, hogy jelentkezzenek a HaKöSz-be!

Íme pár új tagunk véleménye az eseményről:

Nekem nagyon király volt sok szempontból, kb. ezért lettem mégis haköszös!
Jó érzés volt, hogy kicsit megcserélődtek a szerepek, most mi kerestük/szólítgattuk meg a hajléktalanokat és nem fordítva. Jó érzés volt, hogy mindenki olyan hálásan fogadta a szendvicseket és imádtam a csapatot is akivel mentünk, valahogy a várost is olyan más oldalról láttam mint általában.

Keresztury Bence

Nagyon nagy élmény volt! Ez volt az első ilyen élményem és nagyon jó érzés volt látni, ahogy örülnek neki és hálásak. 🙂 Persze nem mindenki, de a többség igen.

Örülök, hogy megismerhettelek titeket, mert jó volt veletek lenni és meséltetek a HaKöSz-ről! 🙂

Nagy Katalin

Nekem abszolút pozitív meglepetés és élmény volt. A közös készülődés és a kiosztás is. Van egy olyan sztereotípia, hogy sokan csak pénzt fogadnak el és az ételnek nem is örülnek. Felemelő érzés volt, hogy mennyire jól esett mindenkinek, akit megszólítottunk és hálásan fogadták a csomagokat. Ezzel is rácáfolva a már említett hiedelemre, és megerősített abban, hogy a kedvesség igenis kifizetődik.

Altorjay Csenge

Én nagyon örültem, hogy sikerült eljutni a programra, mert a legtöbb KJT program mindig az óráim közben volt. Nekem nagyon tetszett, hogy ennyi idegen, teljesen más karakterű ember ilyen hatékonyan össze tudott dolgozni egy közös célért. Számunkra csak egy kis idő és energia befektetés volt, de akiknek segítettünk sokat jelentett. Ez volt az első ilyen élményem, köszi a szervezést!

Tran Thi Ngoc Ha

Papp Sibbolet

Nemsokára jön a Mikulás, ha nem voltál a KözJóTett-en most lehetőséged van egy újabb ételosztásban segíteni! November 24. és 30.! Vésd a naptáradba!

https://www.facebook.com/events/1376960378995496/