Hozzávalók (4-5 adag):

400 g zellergumó (azaz egy fél óriási zeller)
2,5 szép nagy sárgarépa (a hiányzó felet elrágcsáltam főzés közben)
350 g paradicsommártás (ez akár lehetett volna több is, vízzel higítottam)
1 fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
2 db kápia/kaliforniai paprika
5 evőkanál olaj
4 db kis paradicsom (elhagyható)
1 kávéskanál szárított oregánó
Só, bors ízlés szerint
1 evőkanál aprított (szárított vagy friss) bazsalikom
1 deci vörösbor
1 csomag tojásmentes tészta
morzsolt dió a tetejére (elhagyható)

Első receptünk egy igazi klasszikus olcsó vegán változata. A legjobb benne, hogy óriási adagban készíthető, tényleg nagyon olcsó és roppant egyszerű is. Tűzhely kell hozzá, meg 2 féle edény: az egyik legyen alkalmas a zöldségek pirítására, a másik pedig a tészta kifőzésére. Na jó, még szükséges egy reszelő is, de ez talán nem olyan nagy beruházás. A címben spagetti szerepel, de bármilyen más tojásmentes tésztával elkészíthető, ami épp van otthon vagy akciós volt a boltban. Nálam ez egy bontott csomag hosszúkás tészta megmentéséért szólt, de ugyanolyan finomnak találtam, mintha spagettivel ettem volna.

Elkészítés

1. Az olajon megpirítjuk a már apróra felvágott hagymát, majd rádobjuk a zúzott/felvágott fokhagymát is. Belekeverjük a feldarabolt paprikát, és együtt pirítjuk 4-5 percig, majd ráöntjük a bort – elkeverjük, és hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon.

2. Hozzáadjuk a durvára reszelt zellergumót és a sárgarépát, megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és kevergetve átpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsommártást, és lassú tűzön puhára főzzük a zölségeket. A végén keverjük hozzá a bazsalikomot. A pirítás folyamatát nem szabad rövidre fogni vagy megspórolni, mert ennek hiányában nyers zeller ízű paradicsommártás lesz az eredmény! A piritás végén dobjuk rá a felnégyet, esetleg nyolcadolt paradicsomokat is.

3. A tésztát elkészítjük a csomagoláson jelölt módon, hozzákeverjük a mártáshoz (esetleg 1-2 evőkanállal tehetünk bele a tészta főzővizéből, hogy a tészta ne szívja be  a mártást), és kézzel morzsolt dióval a tetején tálaljuk. Ha esetleg van otthon friss petrezselymünk, pluszban azzal is megszórhatjuk a végén.

Jó étvágyat hozzá! Remélem kipróbáljátok! 🙂

Hajni, Impulzus projekt

Megjegyzés:

Ez az alaprecept igazából bárhogyan variálható. Egyes zöldségeket ki lehet hagyni, lehet bele gombát rakni, az alapja lehet akár szójagranulátum vagy lencse is.

Árak:*

Zeller 140 Ft
Sárgarépa 32 Ft (épp akciós volt)
Paprika 120 Ft
Paradicsommártás 200 Ft
Hagyma, fokhagyma: 50 Ft (saccolás)
1 csomag tészta 180 Ft
1 deci bor 100 Ft
Paradicsom 100 Ft
A fűszereket, a pici diót és az olajat nem veszem bele, mert ezekből egyszer kell beruházni és nagyon sokáig jó lesz.

*Lidlben vásároltam, de nem lenne nagy eltérés piacon vagy másik áruházban sem

Összköltség: 922 Ft/4= 230,5 Ft/adag