Hozzávalók:

  • 1/3 bögre olaj (én napraforgó olajat használtam)
  • 3/4 bögre cukor
  • 1/4 bögre mézpótló (pl. rizsszirup, juharszirup, agavé szirup)
  • 1/4 bögre növényi tej (pl. rizstej, zabtej, mandulatej…)
  • kb 2,5 bögre liszt (én tönkölylisztet használtam)
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • mézeskalács fűszer keverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, esetleg kakaópor)

Íme megérkezett az első recept azok közül a sütik közül, amelyekkel a karácsonyi sütivásárunkon találkozhattatok a Corvinus egyetemen.
Ez pedig nem más, mint vegán mézeskalács, méz nélkül.

  1. Egy tálban az olajat és a cukrot alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kimért tejet és szirupot.
  2. Egy másik edényben a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, egy kevés sót és a mézeskalács fűszerkeveréket keverjük össze. Ehhez hozzáöntjük az olajos keveréket. Addig gyúrjuk, amíg tapadós lesz és jól összeáll. Ha nem állna össze, adunk hozzá még lisztet.
  3. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk a tésztát és formákkal kiszaggatjuk.
  4. Előmelegített sütőben, 180°C-on 10-15 percig sütjük.

Jó étvágyat hozzá!
Eszter

Az eredeti recept, egy kis átalakítással ZöldEllától származik: http://zoldella.blog.hu/2014/01/08/veganizalt_mezeskalacs