Hozzávalók

kb. 4 adaghoz:

2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 fej karfiol
2 szál fehérrépa
olaj, só, bors, szerecsendió ízlés szerint
2 bögre zöld tea
víz
½ citrom leve (ízlés szerint lehet több)

Variációk:

  • fehérrépa helyett használhatunk zellert vagy krumplit, vagy ezeknek a tetszőleges kombinációját, de akár el is hagyhatjuk
  • fűszerek: a szerecsendió helyett ízesíthetjuk kakukkfűvel, esetleg majorannával is levesünket
  • a zöld tea vízre lecserélhető
  • a citrom ocipionális, akár el is hagyható
  • adhatunk hozzá a végén rizstejszínt, ha úgy jobban szeretjük, de ez egyáltalán nem szükséges

Főzhetnénk karfiolkrémlevest szimplán karfiolból és vízből is és ebben a receptben is sok minden csak ajánlás/opcionális, én is mindig másképp készítem. Muszáj azonban hozzátennem, hogy ez volt a legfinomabb karfiolleves, amit eddig készítettem és bár a “titkos hozzávalók” (zöldtea, citrom, szerecsendió) egyikét se érezni dominánsnak az ételben, valószínűleg ezeknek köszönhette a csodás ízét a leves. 🙂

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: tisztítsunk, pucoljunk meg mindent, majd kockázzuk a vöröshagymát, szeleteljük a fokhagymát, szedjük rózsáira a karfiolt és karikázzuk a fehérrépát. Főzzük meg a zöld teát is.

Hevítsünk olajat egy lábasban és dinszteljük meg rajta a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Dobjuk a répakarikákat a hagymákra és pár percig kevergetve pirítsuk. Tegyük a lábasba a karfiolt is és öntsük az egészre a zöld teát, majd adjunk hozzá még annyi vizet, amennyivel épp ellepi a folyadék a zöldségeinket (ha már a zöld tea is elegendő volt, nincs szükség további vízre). Ízesítsük sóval-borssal és fűszerekkel az ételt majd facsarjunk bele citromlevet is. Főzzük addig, amíg minden meg nem puhul, majd egy turmix vagy botmixer segítségével pürésítsük levesünket.

Jó étvágyat!
Bogi

Árak:

vöröshagyma: 60 Ft
fokhagyma: 30 Ft
karfiol: 400 Ft (ez alkalommal én 120 Ft-ért vettem a piacon záráskor)
fehérrépa: 150 Ft
zöld tea: 50 Ft
citrom: 60 Ft

összesen: 750 Ft; 187,5 Ft/adag