Február 24.-én került sor az idei Életrevalók Roadshow első alkalmára, a Szakmák napjára, melyet a Budapesti Corvinus Egyetemen tartottunk. Általános és középiskolás gyerekek jöttek a Zirzen Janka, a Bólyai illetve a Breznó közi Gyermekotthonból. Elérkeztek életük egyik legfontosabb pontjához, ugyanis a tovább tanulásukról kell dönteniük. Ebben próbáltunk nekik segíteni, ezért különböző szakmák képviselőit hívtuk meg, hogy tájékoztassák őket az elérhető lehetőségekről.

Első meghívott előadónk a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pályaorientációs tanácsadója, Szatmári László volt. Széleskörű tájékoztatást kaphattunk arról, hogy melyek a legfőbb hiányszakmák ma Magyarországon, és hogy melyik szakmát hol érdemes tanulni. Emellett, a szakember bárminemű kérdésre szívesen válaszolt, a gyerekek pedig nagyon érdeklődőek voltak, csak úgy „röpködtek” a kezek a magasban!

A program második részében különböző szakmák képviselői érkeztek, hogy a gyerekek megismerhessék az adott foglalkozásokat, tájékozódhassanak és feltehessék kérdéseiket. A vendéglátóipar rejtelmeiről Molnár Réka, étteremtulajdonos és kedves szakácsa, Balázs mesélt a fiataloknak. Készségesen számoltak be a szakma által kínált lehetőségekről, és nagyon kedvesen, őszintén válaszoltak minden felmerülő kérdésre.

A másik „beszélgető sarokban” Saliga József osztotta meg közel 40 év tapasztalatát a gyerekekkel. A szakember a Budapesti Közlekedési Központnál eltöltött idő alatt különböző szakterületeken és pozíciókban helyezkedett el, így hitelesen tudott mesélni arról, hogy milyen munkát érdemes vállalni. Buszvezetéstől kezdődően, szerelési vagy mérnöki szakmákon át mindenről tudtak vele beszélgetni a fiatal érdeklődők.
Összességében nagyon jól alakult a program, a gyerekek sok hasznos információval és tanáccsal gazdagodtak, melyek segíthetik őket jövőjük igazgatásában.
Maradjatok velünk továbbra is, hiszen még sok-sok érdekes téma és szakember fog érkezni következő alkalmainkra!
Köszönjük Szatmári Lászlónak, valamint a szakmák képviselőinek, hogy elfogadták meghívásunkat!

Lakatos Dorina