Szervezői oldalon nagy izgalommal vártuk az Érzékenyítő terefere eljövetelét, hiszen sejtettük, hogy nem mindennapi élményben lesz részünk. A Nem Adom Fel Alapítvány tagjainak: Vikinek, Zozónak és Gergőnek köszönhetően bepillantást nyerhettünk világunknak egy olyan részébe, ami bár tudjuk, hogy létezik mégis egyfajta ismeretlenként tabunak számít, amihez sok esetben a félelem, az idegenérzés vagy esetleg a tehetetlenség érzése is hozzákapcsolódik. Elhívott vendégeink érzékenyítő tréningjükkel ezen a szemléleten igyekeztek változtatni.

A programot Gergő előadásával kezdtük, amelynek során egy hihetetlen kirándulás részleteit ismerhettük meg. Gergő ugyanis kerekesszékével és egy siket barátjával vágott neki a Szent Jakab zarándokút magyar szakaszának, amelyet sikeresen teljesítettek is. Azt is megtudhattuk, hogy nehézségek ide vagy oda, de a kihívások kellenek, így már a következő úti cél is megvan, ami nem más, mint maga az El Camino!

A prezentációt követően Viki, Zozó és Gergő között három részre oszlott a résztvevők csapata, és kezdetét vette a kötetlen beszélgetés. Negyed órás turnusokban rotálódtak a mini csoportok, így biztosítva azt, hogy mindenki eljusson minden állomásra. Zozóval a kommunikáció új távlatokat mutatott meg számomra, nagyon izgalmas volt megtapasztalni azt, hogy egy beszélni nem tudó és mozgássérült személy milyen fantasztikusan ki tudja fejezni magát egy jeleket és szimbólumokat tartalmazó tábla segítségével. Egy másik szegletben Gergő megmutatta, hogy akadályozott kézmozgása miatt, hogyan használja a számítógépet a fejére erősített eszköz segítségével, Vikinél pedig ki lehetett próbálni gyakorlatban is a „kerekesszék létet”. Nem is gondolnánk, hogy mi mindennel kell szembenéznie az embernek, ha kerekesszékhez van kötve!!!!

Külön öröm volt látni, hogy a tereferére eljött fiatalok milyen érdeklődéssel vettek részt a programon, összességében pedig elmondhatom, hogy egy nagyon tartalmas és élményben gazdag délutánt töltöttünk el együtt, ami örök emlék marad, remélem nem csak nekem, hanem mindenkinek.

Böröndy Veronika