Ne csak az italod legyen ZÉRÓ!

Ne csak az italod legyen ZÉRÓ!-címmel került megrendezésre 2018.03.08-án a Corvinus Egyetemen a Hallgatók a Közösség Szolgálatában Egyesület, röviden a HaKöSz, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a BME Egyetemi Zöld Kör szervezésében Kump Edina környezetkutató és hulladékcsökkentési szakértő előadása.

A közel kétórás előadás oldott hangulatban zajlott, ahol a résztvevők számos hasznos tippel gazdagodva térhettek haza arra vonatkozóan, hogyan csempészhetik be mindennapjaikba az apró, ám környezettudatos megoldásokat.

Íme néhány ezek közül:

 • Vásárolj újrahasznosított papírból készített termékeket!
 • Kerüld az egyszerhasználatos műanyag üvegeket, használjunk kulacsot, akár üvegből, akár műanyagból. Utóbbi esetében érdemes odafigyelni arra, hogy parabénmentes legyen!
 • Ne vegyél olyan dolgokat, amire valójában nincs is szükséged! Légy tudatos, írj bevásárlólistát!
 • Mindig legyen nálad egy zacskó, így ha szükség lenne rá nem kell újabbat és újabbat venned!
 • Tárgyak helyett ajándékozz élményt! Ezt még csak be sem kell csomagolnod! 🙂
 • Ha valamire már nincs szükséged, lehetőség szerint keress neki új gazdát, ajándékozd el, ne dobd ki!
 • Használj vegyszermentes, házilag is elkészíthető természetes tisztítószereket! Amellett, hogy természetbarát, lényegesen olcsóbb az előállításuk és a hatásukra sem lehet panasz.  Használhatunk például fertőtlenítésre és vízkőoldásra ecetesvizet, zsíroldásra szódabikarbónát. Ha érdekel a natúrkozmetikumok világa a blogunkon is találsz további egyszerű és hasznos recepteket testápolás témákban.
 • Használj energiatakarékos izzót!
 • Válassz energia- és víztakarékos háztartási gépeket!
 • Gyűjtsd az esővizet, használd ezt a növények öntözésére!
 • Sétálj, biciklizz többet! Nem csak a közelgő jó idő miatt, de ha rövid utat szeretnél megtenni, hagyd inkább az autót a garázsban! Ezzel nem csak üzemanyagot spórolsz, de kevesebb károsanyaggal terheled környezeted, sőt teszel valamit az egészségedért is!
 • Ha van rá lehetőséged a konyhai maradékot, kerti hulladékot komposztáld! Bővebben itt olvashatsz róla, hogyan készíthetsz házilag kis helyen is elférő komposztálót.

Ezzel a néhány kis lépéssel bárki elindulhat egy környezettudatosabb úton. Fontos, hogy mindenki a saját ütemében lépésről-lépésre változtasson szokásain, így hosszú távon valóban sikereket érhetünk el és még csak kényelmetlenségekkel sem jár majd!

És, hogy miért is fontos ez a fajta tudatosság vagy a zero waste – hulladékmentes életmód? Még mielőtt leírnánk a kérdésre adott teljesen egyszerű és logikus választ, pontosítsuk magát a megnevezést.

A hulladék mentesség nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem termelünk szemetet, hanem azt, hogy lehetőségünkhöz mérten minimalizáljuk a kommunális hulladék képzését. Egy átlagos kommunális kuka tartalma harmadrészt szelektálható, harmadrészt komposztálható lenne és csupán harmada a tényleges kommunális tartalom. Amit lehet, gyűjtsük szelektíven!

És a válasz, a feltett kérdésre: Ezzel az életmóddal saját környezetünket tehetjük élhetőbbé, takarékoskodhatunk véges energiakészleteinkkel.

A hulladékok feldolgozásának legkevésbé környezetkímélő módja a hulladéklerakók létesítése vagy az égetők üzemeltetése.

Sokkal jobb megoldás a hulladékok újrahasznosítása, amely során a szelektíven gyűjtött anyagokat újrafeldolgozzák és ismét használati tárgyakat készítenek belőle. Újrafelhasználás során elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg. Fontos szempont, hogy szelektív hulladékgyűjtőkbe csak szennyeződéstől mentes anyagokat dobjunk!

Ennél is jobb, ha kiürült/használt/megunt tárgyainkat újragondoljuk, újrahasználjuk, így nem keletkezik belőlük hulladék, például újra felhasználunk egy kiürült befőttes üveget vagy számunkra felesleges, de még jó állapotú dolgainkat elajándékozzuk.

Végül, de nem utolsó sorban a legjobb megoldás a megelőzés. Tudatosabb hozzáállással és kis odafigyeléssel csökkenthetjük a környezetünkben termelődő hulladékok mennyiségét, például: mindig tartsunk magunknál egy bevásárló táskát, kerüljük a túlcsomagolt árukat vagy utasítsuk vissza a felesleges dolgokat (szívószál, több szalvéta)  stb.

Ezzel a kis összefoglalóval szerettük volna felhívni a figyelmeteket a környezetbarát életmód fontosságára. Ha bővebb információra van szükségetek, többet szeretnétek olvasni a témában vagy akár ezzel kapcsolatos programokon is szívesen részt vennétek, látogassatok el a www.hakosz.hu oldalra vagy Edina oldalára, a www.hulladekmentes.hu-ra.

A program a Magyar Természetvédők Szövetsége- Föld Barátai Magyarország School of Sustainability projektje támogatásával valósul meg és egyik állomása a Hungarian Sustainable University Network Zöld Maratonjának, amit a BME EZK – Egyetemi Zöld Körrel közösen szervezünk.