Szia Veró!
Kezdjünk egy bemelegítő kérdéssel! Kérlek, mesélj magadról egy kicsit!

Sziasztok!
Húú, hát lássuk csak. Idén februárban végeztem a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok mesterszakán, jelenleg pedig álláskeresésben vagyok.
A szabadidőmet szívesen töltöm a természetben, szeretek nagyokat kirándulni, biciklizni, de a kreatívkodásra, sütésre és olvasásra is előszeretettel szánok időt.

Kérlek foglald össze röviden HaKöSzös rövid történeted!

A HaKöSz-höz 2012 őszén csatlakoztam, vagyis a szervezet már több éve része az életemnek. Ezalatt az időszak alatt számtalan projektben volt szerencsém kipróbálni magamat, amiért nagyon hálás vagyok, mivel rengeteget tanultam mind magamról, mind egy közösség, valamint egy szervezet működéséről.
Nagyjából egy éve vagyok a Természetbarát & Tudatos (TNT) projekt vezetője, amire mai napig egy kihívásként tekintek, illetve a HR divízió munkájába is besegítek.

Hol hallottál a HaKöSz-ről? Miért csatlakoztál?

Már gimnazista koromban is nagyon foglalkoztatott az önkéntesség kérdése, azonban akkoriban még a középiskolákban nem volt kötelező az önkéntes munka, így a lehetőségeket is korlátozottabbnak éreztem. A HaKöSz lényegében ezt a „hiányt” töltötte ki.
Amikor felvettek a Corvinusra, kaptam egy gólyáknak szóló pakkot, ami között volt egy, a diákszervezeteket bemutató füzet is. Már ebben a tájékoztatóban felkeltette az érdeklődésemet a szervezet, azonban a jelentkezésemet csak egy év múlva adtam be, egy a Cseppkő Gyermekotthonban lakó gyerekekkel szervezett kincskereső programon való részvétel után döntve el, hogy felvételizek a szervezetbe.

Említetted, hogy jelenleg a TNT-t koordinálod. Miért lettél projektvezető? És milyen feladatokat látsz el ebben a pozícióban?

Azért szerettem volna projektvezető lenni, mert úgy vélem, hogy a „zöld mentalitást”, a tudatosabb életformát képviselő TNT egy nagyon jó kezdeményezés, amiért érdemes dolgozni, és amit érdemes hirdetni az egyetem falain belül és azon kívül is. Továbbá a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a projektnek korábban volt egy nagyon lelkes koordinálója, Krausz Dóri, aki hihetetlenül inspirálóan vezette a csoportot. Én pedig ezt a motiváltságot szeretném továbbvinni.
Projektvezetőként az elsődleges feladataim közé a különböző részegységek koordinálása, a meetingek összehívása, a feladatok kiosztása és a programok lebonyolításának kísérése tartozik.

Az elmúlt hónapban mivel foglalkoztál?

A március egy elég aktív hónap volt a TNT-n belül, két programot is szerveztünk a Zöld Maraton keretében. Az egyik egy zero waste-ről szóló izgalmas előadás volt, ahol Kump Edina, környezetkutató és hulladékcsökkentési szakértő ismertetett meg minket a hulladékmentes élethez vezető tapasztalataival. A másik pedig egy ökokozmetikum-készítő workshop volt, aminek keretében tusfürdőt és ajakbalzsamot csináltunk.

A HaKöSzt érintve mi volt a legnagyobb kihívás, amivel szembe kellett nézned?

Az eddigi öt és fél éves tagságom alatt számos kihívással találkoztam, amelyek főként a különböző programok megvalósításához, lebonyolításához kapcsolódnak, viszont volt egy eset, amit kimondottan nagy kihívásként életem meg. Éppen a Nem Adom Fel Alapítvány tagjaival együttműködve egy érzékenyítő tréninget szerveztem, amihez szinte az utolsó pillanatig nem volt helyszín, különböző szerencsétlen egybeesések miatt. Már-már ott tartottam, hogy lemondom az eseményt, amikor egy Haköszös összefogásnak köszönhetően végül mégis sikerült találni egy megfelelő termet. Erre az esetre mindig pozitívan gondolok vissza, mert – mint már sokszor – megmutatkozott az, hogy a Haköszösök számíthatnak egymásra, a különböző projekttagság ellenére együtt tudunk dolgozni, aminek az eredményeképpen megvalósulhatott egy szívmelengető program.

Végül azt szeretném megkérdezni Tőled, hogy szerinted miért jó Haköszösnek lenni?

Én alapvetően azért jelentkeztem a HaKöSzbe, mert segíteni szerettem volna, ami az én fejemben – lehet, hogy meglepő, de – egyfajta „magányos tevékenységként” élt. Ehelyett rá kellett jönnöm, hogy a tagsággal a szervezett keretekben történő önkénteskedés mellett egy közösséget, azon belül is barátokat kaptam. A HaKöSz széles spektrumjának köszönhetően lehetőséget biztosít arra, hogy megvalósítsd az ötleteidet, kipróbáljad magad különböző területeken, miközben másokon segítesz. Rengeteg emlékem, mesélni való történetem van a HaKöSz-ről, amelyek mosolyt csalnak az arcomra, amikor visszagondolok rájuk. Olyan ötleteket kaptam itt, amelyek nagyban befolyásolták az életemet. Olyan kihívásokat élhettem át, amelyek hozzájárultak mind a szakmai, mind a személybeli fejlődésemhez. Nagy öröm számomra, hogy ennek az egésznek a része lehetek!