Önkéntes NAP a KPMG menedzsereivel

November végén a KPMG mintegy száz külföldi munkatársa egy hetes képzésen vett részt Budapesten. A vállalat fontosnak tartott a képzés tematikájába beépíteni egy önkéntes napot is. November 24-én hét, párhuzamosan zajló vállalati önkéntes programra került sor, melyek közül négyet a HaKöSz szervezett. Programjaink által összesen 70 KPMG-s menedzser próbálta ki az önkéntesség különféle formáit, tett valami jót, és szerzett eközben nem mindennapi élményeket. Két program a Budapesti Corvinus Egyetemen, egy a Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban, egy pedig a Mozgásjavító Intézetben zajlott.

SUHANJ!

A KPMG 15 fős csapata a Honvéd Kosárlabdacsarnokában kezdte programját, ahol 3 fős csapatokban kerekesszékes kosárlabdáztak egymás ellen 2 profi kosárlabdás vezetésével. A szabályok ismertetése után mindenki legalább egyszer, de a lelkesebbek többször is székbe ültek, s bár az elején kicsit meg voltak szeppenve a játék végére kifejezetten izgalmassá vált a meccs. A program a Mozgásjavító iskolában folytatódott, ahol a Suhanj! Alapítvány segítői tartottak beszámolót a Alapítványról és jövő évi terveikről, amihez a KPMG-s részvevők hozzáfűzhették saját ötleteiket és meglátásaikat. Nagyon megható volt Teszári Eszter előadása, aki saját  történetén keresztül mutatta be, mennyire átalakul az ember élete, ha kerekesszékbe kerül. Ebéd után Nádas Pál a Mozgásjavító igazgatója vezetett minket körbe az intézményben, a nap végét pedig az iskola kávézójában zártuk, amit a Mozgásjavító diákjai üzemeltetnek.

A felnövekvő generációért

A második csoport (15+1 KPMG-s menedzser és HaKöSz-ös szervezők) a József Attila lakótelepen lévő Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnáziumba látogatott el, ahol a közös programokon keresztül lehetőség nyílt megismerkedni az ott tanuló gyerekekkel és a hazai iskolarendszerrel, miközben felhívták a tanulók figyelmét a környezetükkel és önmagukkal szembeni felelős viselkedésre.

A résztvevők a 3. osztályosokkal közösen madáretetőket készítettek, majd a felsősökkel sportoltak, illetve a pályaválasztás előtt álló diákoknak meséltek az angol nyelv szerepéről a XXI. században, az elhivatottságról és a munkájukról.

A program során a gyerekek rengeteg élménnyel gazdagodtak, lehetőségük nyílt a világ felé nyitni, míg a felnőttek elszakadhattak mindennapi feladataiktól, játszva segítettek a gyerekeknek és végül feltöltődve tértek haza a program befejeztével.

Sóhajok hídján

A Budapest Corvinus Egyetem régi hagyományát felelevenítve, virágokkal díszítette fel 20 KPMG-s menedzser és a HaKöSz-ös szervezők az aula fölött található „Sóhajok hídját”. A megvalósult önkéntes program egy kölcsönös együttműködés eredménye: a Budapesti Corvinus Egyetem újrahasznosításra felajánlotta régi, nem használt kaspóit a HaKöSz-nek. Az egyetem diákjainak bevonásával az a kihívás várt a csoportra, hogy közösen felújítsák ezeket, majd virágokat ültessenek beléjük. A program résztvevői először lecsiszolták a régi kaspókat, majd újjá is varázsolták azokat. Amíg a megszépült kaspók száradtak, addig a csoport megebédelt az egyetem menzáján. Ebéd után már csak a növények elültetése és a folyosón való elhelyezésük várt az önkéntesekre.

Kesztyűgyári kaland

A híres Marx szobor még bizonyára sosem látott hasonlót. Az ominózus csütörtök negyedik programjaként ugyanis a KPMG menedzserei és a HaKöSzös szervezők épp az egyetem egykori névadójáról készült bronz alkotással szemközt állították fel főhadiszállásukat. A Corvinus patinás épületének aulájában öt körasztalnál elhelyezkedve szorgoskodtak a lelkes önkéntesek. A reggeli eligazítást követően kezdetét vette a program első fázisa. A három kontinensről érkezett menedzserek Reök Cecília öko-designer iránymutatása mellett apró kézműves ajándékokat készítettek, méghozzá hulladékból. Munkájuk nyomán az üres sörös dobozok percek alatt változtak apró elefántokká, pillangókká, virágokká vagy éppen repülőkké. Amint minden gyerek számára elkészült egy öko-kézműves meglepetés, az önkéntesek neki is láttak az élelmiszercsomagok összeállításának.

Az élelmiszercsomagok összeállítása és az egyetem menzáján elfogyasztott ebéd után a kék pólós különítmény a Mátyás téren található Kesztyűgyár Közösségi Központba látogatott el.

Megérkezésükkor a szomszédos általános iskolába járó gyerekek már a délutáni csoportfoglalkozásokon vettek részt a Kesztyűgyárban. A Közösségi Központ igazgatójának köszöntője után a menedzserek nem is késlekedtek, hanem csoportokra oszolva csatlakoztak a gyerekekhez. Az öt helyszínen rajzszakkör, társasjáték, valamint környezetvédelmi, egészségügyi és pályaválasztási foglalkozások zajlottak, amelyekbe a menedzserek aktívan be is kapcsolódtak. A kislányok és a kisfiúk – bár legtöbbjük szinte egyáltalán nem beszélt angolul – nagyon barátságosan fogadták az idegeneket, és ha nehézségek árán is, de egészen élénk kommunikáció alakult ki a gyerekek és a messzi földről érkezett önkéntesek közt. A foglalkozások végén az önkéntesek minden csoportban kiosztották az ajándékokat. A gyerekek nagyon örültek az uzsonnának, és azonmód nekiláttak a szendvicseknek, a csokinak, az almának, és jól fogyott a szörp is.

A nap végén minden résztvevő kimerülten, de mégis feltöltődve hagyta el a Kesztyűgyárat. A külföldi menedzsereket teljesen lenyűgözte, hogy pár óra leforgása alatt mennyi újdonsággal találkoztak, és sokan közülük láthatóan kedvet kaptak az önkénteskedéshez.

A gyerekek pedig – azon kívül, hogy megtömték a hasukat – szintén olyan élményekkel gazdagodtak, amelyek talán új gondolatokat, álmokat szültek bennük.