Ők már válogatnak!

Kattints a képre a videóért! 😉

Trautmann László-BCE Közgazdaságtudományi kar

Dr. Trautmann László – Közgazdaságtudományi kar, BCE

Tóthné Szilvia-A déli büfé vezetője

Tóthné Szilvia – A déli büfé vezetője

Kiss Dávid-Elnök, HÖK

Kiss Dávid – Elnök, HÖK

Horváth Róbert-Elnök, ÖCSI

Horváth Róbert – Elnök, ÖCSI

MOST LEGYÉL VÁLOGATÓS!

A 2012-es tanév egyik nagy újdonsága volt egyetemünkön, hogy szeptembertől bevezetésre került a szelektív hulladékgyűjtés. Jelentős változásokat vehettünk észre a Főépület és a Sóház hulladéktárolóinak elhelyezkedésében, némileg a belső terek képe is megváltozott. Az új rendszer kis törődést igényel az egyetemi oktatók, hallgatók, dolgozók részéről, azonban sikeres működése esetén jelentősen csökkenthetjük munkahelyünk, iskolánk környezetterhelését, valamint hulladékgazdálkodási költséget is megtakaríthat az Egyetem.

Hogy jutottunk idáig?

Az intézményi szelektív hulladékgyűjtés bevezetését csaknem egy éves munka előzte meg. A HaKöSz 2011 őszén kezdett tárgyalásokat az egyetemi vezetéssel. Bálint György, a Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság hivatalvezető helyettese korábban is foglalkozott a lehetőségekkel, és ezúttal is a projekt mellé állt. A felmérések, a GMFI adatai, valamint a beérkezett ajánlatok alapján az FKF Zrt.-vel történő szerződésmódosítás bizonyult a legjobb megoldásnak. A takarítókon sem múlik semmi, Nagy-Révész Katalin és a takarítási teendőket ellátó cég munkatársai rendkívül rugalmasan kezelték a helyzetet, és örömmel fogadták a környezetbarát kezdeményezést. Szeptembertől kezdve tehát kizárólag a hallgatókon, oktatókon múlik, hogy odafigyeléssel hosszú távon is sikeressé tegyék a rendszert – akár a környezet iránti felelősség, akár az egyetem tisztasága iránti igény által vezérelve. A Budapesti Corvinus Egyetem ezzel azon intézmények közé lép, amelyek felismerték, hogy a hulladék érték, ha újra nyersanyag lehet, és súlyos környezetszennyezés, ha a lerakón végzi. A legjobb hulladék természetesen az, ami nem keletkezik, ehhez nincs másra szükség, mint tudatos vásárlókra, tudatos fogyasztókra. A szeméthegyek csökkentésének másik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, amely a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól segít bennünket környezetbarát módon megválni.

Tovább dolgozunk

Az Amerikai Nagykövetség segítsége által létrehozott HUSUN célja, hogy az információ jobban áramoljon a zöld diákszervezeti kezdeményezések között és tudjunk egymás programjairól. Azonban nem csak ez valósult meg, hanem egy pályázat elnyerésének köszönhetően a szervezet kötelezettséget vállalt, hogy a szelektív hulladékgyűjtést bevezetik a legtöbb magyarországi egyetemen.

Így az elmúlt évek sikeres működését követően elérkezett az ideje a szelektív hulladékgyűjtés megreformálásának vagy épp bevezetésének –

amiben a HaKöSz aktív szerepet fog vállalni, mint ahogy tette eddig is!