A Természetbarát & Tudatos (röviden TNT) projekt célkitűzése, hogy a HaKöSz tagjainak, az egyetem polgárainak és a környezetünkben élőknek felhívjuk a figyelmét a környezet védelmére, az általunk okozott problémákra, továbbá arra, hogy közösen, kreatívan és leleményesen ezeket a dilemmákat képesek legyünk megoldani. Az élelmiszer- és energiapazarlással, a környezetszennyezéssel vesszük fel a harcot. Hiszünk benne, hogy együtt képesek leszünk élhetőbbé tenni a saját környezetünket.

Elmélet…

Küldetésünknek tekintjük, hogy a lehető legkülönfélébb módokon olyan tudásanyagot tegyünk elérhetővé a szűkebb környezetünk számára, mellyel a környezetvédelem, az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés is a mindennapok részévé válhat. Ehhez le kell győznünk az emberek közömbösségét és fel kell ébresztenünk a kreativitásukat. A legfontosabb, hogy az embereknek lehetőséget teremtsünk a tanulásra, megismerjék ezeket a tevékenységeket, és beépüljön a mindennapjaikba a környezettel szemben felelős hozzáállás: az elméleti tudáshoz szakértők segítségével jutunk, akik előadások keretében rávilágítanak a problémák forrására, érintettjeire és kezelésének különböző módjaira.

…a gyakorlatban!

Ezekhez az előadásokhoz társulnak azok a többféle célú, közös gyakorlati tevékenységek, melyekkel testközelből megtapasztalhatjuk, mennyi mindent tehetünk mi magunk tudatosan a környezet védelméért és a fenntarthatóságért. Így például látogatásokat szervezünk biokertészetekbe, piacokra, újrahasznosító ill. tisztítóüzemekbe. A házilag elkészíthető, gyógynövény-alapú teák, homeopátiás gyógymódok megismerése érdekében gyógynövénytúrákat szervezünk szakértő vezetésével. A természetes alapanyagokra épített „Ökokence” tanfolyam is folytatódik, amely a tavalyi évben nagy sikert aratott. Elmaradhatatlanok a szemétszedési akciók vagy az egyetemen már megvalósult szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. Az újrahasznosítás tudományát kreatívan kihasználva „Ökobarkácsolás” tanfolyamot indítunk. Nagyprojektünk keretében vállalati együttműködéssel faültetési akciót szervezünk tavasszal, ellensúlyozva az egyetem alatt általunk elhasznált papírmennyiséget. Ősszel az egyetemünk büféinek együttműködésével olyan újítás bevezetését kezdeményezzük, amivel eldobható poharak helyett „repoharakkal” csökkentenénk az egyetem környezetterhelését.

Tagjaink

Ezek mellett rendkívül sok lehetőség rejlik a környezetvédelemben, melyhez ötleteikkel és lelkesedésükkel a projekt tagjai mind hozzájárulnak: Bányai Edömér, Gulyás Anett, Illés Anett, Jónás Krisztina, Kamondy Katalin, Krausz Enikő, Krausz Dóra, Kurbel Andrea, Lode Cora, Németh Luca, Papp Sibbolet, Rendes Anna, Széplaky Eszter és Varga Kinga.

Mi, a HaKöSz tagjai, mindig 100%-on pörgünk - Veled együtt a 120%-ra is képesek lehetünk!

Adószám:

18028960-1-43

Hiszünk abban, hogy előadások és közös gyakorlati tevékenységek formájában olyan tudással és élményekkel gyarapodhatnak a HaKöSz tagjai és a programon résztvevő külső társaink is, amiket megőriznek, felhasználnak és továbbadnak a következő nemzedéknek is.