Az Önkéntesség Szexi!”

KözJóTett 2” a Corvinuson, április 1-30.

Április elsején indul az év legnagyobb felsőoktatási önkéntes rendezvénysorozata a Budapesti Corvinus Egyetemen. A Hallgatók a Közösség Szolgálatában (HaKöSz) közgázos diákszervezet egész hónapra való önkéntes programokkal várja az érdeklődő és tenni vágyó egyetemistákat. A „KözJóTett 2” című rendezvény szlogenje, „Az önkéntesség szexi!” igazán új, fiatalos képet sugároz, s ennek szellemében a szervezők a hónap során ismét bebizonyítanák, hogy az altruizmus igenis belefér a mai fiatalok lüktető és ingergazdag életmódjába.

Több rendkívül sikeres projekten is túl van már a társaság, beleértve a „KözJóTett” első felvonását, amely tavaly, szintén áprilisban került megrendezésre. Az akkori Önkéntes Hét igazolta a szervezők elképzeléseit. A 35 eseményből álló programsorozattal 600 Corvinusos egyetemistát sikerült bevonni társadalmilag előremutató, gyakorlati önkéntes tevékenységek végzésébe. Azóta a csapat tagjai sikeresen vittek véghez ruhagyűjtő kampányt a bicskei menekülttábor lakói számára, gyűjtöttek csokoládét a Mozgásjavító Intézet tanulóinak, valamint számos más, egy-egy napos programra is sor került.

A még mindig roppant fiatal szervezet ezúttal Önkéntes Hónappal várja az érdeklődő egyetemistákat. A „KözJóTett 2” névre hallgató eseménysorozat keretében a hallgatók lehetőséget kapnak, hogy megsétáltassanak árva kutyákat, vetélkedőt szervezzenek fogyatékkal élő gyerekeknek, kórházban önkénteskedjenek vagy parkot takarítsanak. A majd harminc program között a társadalmi felelősségvállalás világába kalauzoló játékokra, beszélgetésekre is lehetőség nyílik, továbbá művészeti programok is szerepelnek a kínálatban!

A mozogni vágyó résztvevők egy kerekesszékes kosárlabda bajnokság keretében mérkőzhetnek meg egymással, illetve a sportág profijaival, vagy akár végigtekerhetnek a szervezőkkel együtt Budapest utcáin is. Ha pedig némi javításra szorul a kétkerekűjük, a HaKöSz két napra bicikliszereldét nyit az Egyetemen. Visszatérő programként pedig ismét megjelenik az élelmiszercsomag készítés és osztás hajlék nélkül élő emberek számára a budapesti éjszakában.

A Hallgatók a Közösség Szolgálatában Országos Egyesület alapítói célul tűzték ki, hogy megszerettessék az önkéntességet a felsőoktatásban résztvevő fiatalokkal. A HaKöSz egy egészen új oldaláról igyekszik bemutatni a társadalmi felelősségvállalást és az önkéntes munkát. Egész áprilist behálózó projektsorozatuk jelmondatával – „Az Önkéntesség Szexi!” – is azt kívánják érzékeltetni, hogy a társadalmilag hasznos, a közösség érdekében végzett önkéntes tevékenység nem absztrakció, sőt nagyon is hozzátartozhat egy modern fiatal mindennapjaihoz.

Elég csak egy pillantást vetnünk a társadalmi fejlődésben előttünk járó államok, azok fiatalsága, és az ottani egyetemek társadalmi felelősségvállalásban játszott szerepére. Ezen országokban az önkéntes munka értékes tételt jelent az egyetemi felvételi jelentkezések elbírálásánál, valamint a munkaerőpiacon való érvényesülésnél, s az ilyen jellegű közösségi tevékenységeket végző fiatalok büszke, tudatos és aktív állampolgáraivá válnak hazájuknak.

Ez az a szellemiség és gyakorlat, amit a Hakösz, s a hazai felsőoktatás közegének érzékelhetően egyre jelentősebb hányada magáénak vall és terjeszteni kíván. Sokan vélik úgy, hogy a „Közösségi Szolgálat” a jövő egyetemének integráns részévé kell, hogy váljon Magyarországon. A „Közjótett 2” által egyetemisták és főiskolások sokasága válhat elkötelezettjévé ennek, a hazai társadalmi fejlődést szolgálni hívatott kezdeményezésnek.

www.hakosz.hu

info: info.hakosz@gmail.com