Pillanatképek

Az Impulzus projekt az interaktív plakát után immáron a második nagyszabású programját tudhatja maga mögött: a vegán ételkóstolót – nem is akármilyen sikerrel!

Honnan indult mindez?

Egy ötletből, amely célul tűzte ki azt, hogy megmutassa, milyen ízletesek, sokszínűek és egyszerűen elkészíthetőek az állati eredetű alapanyagoktól mentes ételek. Az ötlet és a kivitelezés közötti néhány hónap, s a lelkes munka során nemcsak a nagy naphoz kerültünk közelebb, de csapatunk is egyre jobban összekovácsolódott. A hosszas tervezgetés, szervezkedés dacára a kóstoló előtti napokban volt igazán nagy az izgalom: a csapat tagjai buzgón készülődtek a nagy napra, hogy végül minden a helyére, de legfőképpen a sok finomság a vendégek korgó hasába kerüljön.

A mi pillanatunk

A berendezéstől kezdve a dekoráción és az asztalok megterítésén át a finomságok tálalásáig és a kóstoltatók fogadásáig aprócska előkészületek hada várt bennünket aznap. Teljes erőnket bevetve így már jóval a kezdés előtt a teremben sürgöttünk-forgottunk, mire elérkezett a várva várt pillanat. Már nagy nyüzsgés hallatszott a terem bejárata felől és vendégek serege meredt kíváncsian a finomságok felé.

Ezt a pillanatot vártuk. Néztünk jobbra, néztünk balra, mire egyszer csak az egész terem tele lett érdeklődő emberekkel. Innentől még sebesebben szaladt velünk az idő. Egy rövid, a tömegen átívelő, székre felállós bemutatkozás után, örömünkre a Nyersétel Akadémiától Lénárt Gitta és Szőke Gábor folytatták a beszédet. Egy tömör és velős előadást követően kérdezhettek tőlük a jelenlévők, majd meg is kóstolhatták helyben készített, ízletes cukkini spagettijüket, amely nagy sikernek örvendett, és gyorsan el is fogyott.

Miket kóstolhattak még a résztvevők?

Nagy örömünkre szolgált, hogy vegán ételkóstolónkat Gittáék mellett bioboltok és bioéttermek is készséggel támogatták, és termékeikkel, elkészített, friss ételeikkel gazdagították kínálatát. Külön öröm, hogy a vendégek közül is néhányan saját készítésű vegán finomságokkal készültek. Többek között nagy sikert aratott az epres-krémes “sajttorta” és a halava nevezetű ínycsiklandozó édesség is.

Volt ott minden, mi csak szem-szájnak ingere. A teljesség igénye nélkül íme néhány ételkülönlegesség: búzakolbász-krém, zabpehelypástétom, cukkinipástétom, búzadarás édesség, zöldséges rétes, almáspite, céklás-répás pogácsa… a finom ételek mellett húspótló termékeket is kóstolhattak a jelenlévők, úgy mint a gabonakolbászt, a bio tönkölycsemegét, a szójavirslit, vagy a különböző piszkei bio kenyereket.

Célunk teljesült

A kóstoló közel 3 órán keresztül tartott, de lehet, még tovább tartott volna, de mennünk kellett, hiszen ekkor már zárt az egyetem. A vendégek elbúcsúzását követően, a csapat mit sem érezve az előkészületek nagy munkájából, feltöltődve és vidáman pakolászott, takarított, majd nagy mosollyal az arcán, elégedetten csukta be maga mögött a terem ajtaját.

A vegán ételkóstoló minden tekintetben felülmúlta várakozásainkat. Projektünk keretein belül kezdeti elképzelésünk, amely a húsfogyasztás csökkentésének fontosságára való figyelemfelhívást, ezzel együtt az egészséges, állati eredetű összetevőktől mentes ételek népszerűsítését tűzte ki célul, az interaktív plakát,  valamint az ételkóstoló által úgy véljük, teljesült.

Mindezzel nemcsak az egyetemi hallgatókat, de sok más embert is sikerült megszólítanunk, amit a kóstolóra regisztráltak száma és összetétele is bizonyít.

Folytatjuk!

A vegán finomságok kóstoltatásán felül célunk volt olyan helyek, kezdeményezések bemutatása, amelyek alternatívákat kínálnak az állati eredetű termékekkel és ételekkel szemben. Bízunk benne, hogy néhány biobolt és bioétterem bevonásával könnyebbé tettük az érdeklődők számára, hogy maguk is beszerezhessék és elkészíthessék az egészséges termékeket, ételeket.

Vegán kóstolók szervezésével szeretnénk, ha minél több biobolt, bioétterem, biocukrászda csatlakozna hozzánk. Az együttes, közös erőben bízunk, hiszen minél többen egy közös ügy mellé állunk, annál nagyobb közönséget szólíthatunk meg tevékenységünkkel.

Mi, a HaKöSz tagjai, mindig 100%-on pörgünk - Veled együtt a 120%-ra is képesek lehetünk!

Adószám:

18028960-1-43

Hosszú összegzés helyett, álljon itt a hálánk szava: mindazért a támogatásért, amit a szponzorainktól és mindazért a támogatásért, amit a kóstoló résztvevőitől kaptunk!

Ezúton is köszönjük az adományokat, amik jelentősen hozzájárultak a kóstoló sikeréhez!