Nézegess képeket!

Szem-szájnak ingere…

Így fest Buda legrégebbi vegán étterme.

Ilyen egy vega burger – Te is kérsz?

Előtörténet

A XX. század második felében a világ hústermelése durván ötszörösére nőtt, a hús fogyasztása a gyorsan iparosodó országokban, mint Kína, az egekbe szökött. Ezzel párhuzamosan a haszonállatok tartása veszi igénybe a világ mezőgazdasági földterületének legnagyobb hányadát.

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon milyen alternatíva létezik arra, ha egyáltalán nem fogyasztanánk húst – így jött az ötlet, hogy látogassunk meg egy pont erre szakosodott éttermet. Eddig háromszor sikerült ilyen kiruccanást szerveznünk, most a harmadik beszámolóját olvashatjátok.

Édeni Vegán

Egy hűvös, de kellemes decemberi napon jutottunk el a hagyományteremtő szándékú étterem-látogatásaink 3. állomására. Miután a Kozmosz Vegán Étterem és a Napfényes Étterem kínálatát megkóstoltuk, a Duna túloldalára vetettük tekintetünk és a budai oldal legelső vegán éttermét látogattuk meg: az Édeni Vegán – Kézműves Vegetáriánus étterem tárt karokkal és terített asztallal várta csapatunkat.

A weboldalukon  található leírásnál képtelenség lenne helyesebben megfogalmazni az itt megjelenő speciális fogyasztási lehetőségeket:

„Ételeink elkészítéséhez semmilyen állati eredetű nyersanyagot, színezéket, ízfokozót, tartósítószert nem használunk.”

– olvastam, s olvasod most Te is.

Hihetetlen! Vajon képesek azonban kielégíteni kiterjedt ízválasztékunkhoz mérten az igényeimet? Kellően intenzív ízélményt kapok? – morfondíroztam odafele menet.

Eközben, kis utánaolvasás keretein belül megtudtam, hogy a bolygó érdekeit szem előtt tartva az angliai székhelyű Compassion in World Farming és magyar partnere, a Fauna Egyesület első lépésként azt javasolja a fejlett világ kormányzatai számára, hogy tűzzék ki célul azt, hogy a húsfogyasztást 15 százalékkal csökkentik a 2020-as évig. Ezt támogatja több elismert szervezet, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesület Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is.

Remélhetőleg egy későbbi beszámolóban majd meg lesz említve az Impulzus projekt is, mint aktív támogató! – mosolyodtam el, miközben haladtam az Édeni Étterem felé.

Csorgott a nyálunk

Hatalmas választék, naponta változó kínálat, rengeteg finomság tárult elénk.

Csak hogy párat említsek: búzahús, szójapaprikás, sült szója virsli, zöldség fasírt, snidlinges köles, és még folytathatnánk, de egyszerűbb, ha élménybeszámolómat követően majd Te magad is ellátogatsz – remélem, kellően sikerül felkeltenem az érdeklődésed egy ilyen lépéshez.

Már maga a hely elvarázsolt; lila falak, antik hatású székek. Hangulatteremtés pipa!

Nagy nehezen megszülettek a döntések a rendeléssel kapcsolatban, hisz legszívesebben az összeset megkóstoltam volna, aztán már lakmároztunk is. A pácolt búzahúst csak ajánlani tudom mindenkinek – szinte hús ízű -, más fogásokkal kapcsolatban: körbepillantva nem láttam elégedetlen arckifejezéseket, amely megerősített, hogy tényleg végig kellett volna kóstolnom az étlapot.

Egy étterembe érkezve számomra fontos, hogy a személyzet attitűdje oda illő legyen, értse az ott zajló folyamatok miértjét. Szóráth Edit az étterem egyik dolgozója pedig kiemelkedően pozitív példa, hiszen életszemlélete által teljes mértékben tud azonosulni munkahelyének szellemiségével.

Az Impulzus projekt tagjai egy kvízkérdésekből álló lappal tették izgalmasabbá és tartalmasabbá az étterem látogatást, melybe Editet is bevontuk. Érdekes eszmecserét folytattunk vele, mely során elmesélte nekünk milyen fontos szerepet játszott és játszik életében a vegán életmód. Mint sokaknál, nála is az állatokkal szembeni empátián alapszik az egészségesebb életmódhoz való elköteleződés.

Hogy idézzem: „Személyiségfejlesztő ez az életmód!”

Utóíz

Jó hangulatban telt az estém, finomat ettem és még a szervezetemmel is jót tettem. Nem mondom, hogy most azonnal száműzöm a húst az életemből – aztán ki tudja? -, de lesz min elgondolkodnom a mai napnak köszönhetően.
Az biztos, hogy mindjárt itt a karácsonyi ételfergeteg, amelyen idén a búzahús mellett sokkal több zöldség is az asztalra fog kerülni, hadd ismerjen meg más alternatívát az én mindenevő családom, ahogy engem is megismertetett az Impulzus projekt ezekkel az új ízekkel. Kicsiben kezdődik a változás – szokták mondani – és amúgy is, az étrendem változatossá tétele kifizetődő vállalkozásnak ígérkezik!
Ne feledjük, az étterem látogatás folytatódik, hozzáértő emberek kalauzolásával tekinthetsz be ebbe az érdekes és szemléletformáló programba, Te se félj nyitni az új felé!

Írta: Kozma Alíz

Mi, a HaKöSz tagjai, mindig 100%-on pörgünk - Veled együtt a 120%-ra is képesek lehetünk!

Adószám:

18028960-1-43