Mit rejt a tégely?

Szakértői kerekasztal-beszélgetésünk.

Köszönjük meghívott előadóinknak és moderátorunknak, hogy megtiszteltek jelenlétükkel és szakértelmükkel!

Ökotábor

A mezőgazdaság, a természeti értékek, különösen a víz, kulcsfontosságúak életünkben – ezekkel a tényekkel viszont már nem feltétlenül van tisztában a XXI. század embere. A természeti környezet nyújtotta kincsek nélkülözhetetlenek a létfenntartáshoz, pusztulásuk és a megtermelt javak fogyasztása tarthatatlan ütemben gyorsult fel az utóbbi évtizedekben.
Programjainkkal célunk felkelteni az egyetemista korosztály figyelmét az említett problémák iránt, olyan megoldásokat kínálva számukra, melyekkel csökkenthetik a természetterhelő fogyasztói szokásokat. Egy gyakorlati példával szemléltetve: ha fogyasztóként arra buzdítanánk a fiatalokat, hogy őstermelőktől közvetlenül vásároljanak élelmiszert, azzal a termelő, a fogyasztó, és a természet is nyerne. Mindig az első lépés megtétele a nehéz, mi ebben szeretnénk segítséget nyújtani a “tudatos fogyasztói” – vagy éppen kevésbé fogyasztói – élet megkezdéséhez.

Mit rejt a tégely?

A HaKöSz Zöld projektje 2015. szeptember 24-én szakértői kerekasztal-beszélgetést szervezett a kozmetikumokról, amelynek során meghívott előadóink voltak: Markovics Vera, kozmetikus, újságíró, Dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a MTA kanditátusa, Dr. Móréné Horkay Edit, okleveles vegyészmérnök, igazságügyi kozmetikai szakértő és Dr. Torma Viktória, kutató vegyész, házikozmetika szakértő.  Az est moderátora Nagy Réka újságíró-szerkesztő, a népszerű Ökoanyu blog szerzője volt.

Többek között a következő kérdésekre kerestük szakértőinkkel a választ: Mennyit érnek valójában a bőr- és testápolás során használt kozmetikumaink? Milyen hatással van egészségünkre az, amit nap mint nap használunk? Mire figyeljünk oda a kozmetikumok vásárlásakor? Természetes? Natúr? Vagy biokozmetikum? Melyikről mit kell tudni? Valóban hatékonyak a reklámokban hirdetett kozmetikumok?

Nagy Réka első körben az ipari gyártású, tömegtermelésben gyártott kozmetikumok jellemzőiről kérdezte szakértőinket, majd definiálásra kerültek a különböző besorolású kozmetikumok, mint a természetes, a natúr vagy a Demeter minősítésű kozmetikum. Szó esett a házi készítésű kozmetikumok elkészítési módjairól, szabályairól, arról, mire figyeljünk különösen oda, ha otthon próbálkozunk a kozmetikumkészítéssel. Részletesen körbejártuk az illóolajok témakörét is: érdemes megfontolni, milyen illóolajat választunk, minőségben nagyon eltérőekkel találkozhatunk. Az est utolsó témaköre a kozmetikum reklámok voltak. Manapság sok csodát ígérő, túlzó reklámállítással találkozunk, így fontos, hogy a címke olvasásakor megkülönböztessük a termék használatával, tulajdonságaival kapcsolatos értékes szöveget a kereskedelmi célú reklámtól. A túlhirdetett termék árának jelentős részét képezi a reklám és annál kevésbé a beltartalmi értéket fizetjük meg. A szakértőink arra biztatnak, gondoljuk át ésszerűen: lehet-e a terméknek olyan hatása, mint amilyet ígérnek.

Leszögezhető, hogy a kozmetikai anyagok jelentősen befolyásolják bőrünk állapotát és bizonyítottan sok közülük egészségkárosító hatással rendelkezik. A kémiailag kevéssé módosított vegyi anyagokat előnyben részesítik a természetes kozmetikumok gyártásakor, azok közelebb állnak a bőrünk és a sejtjeink anyagcseréjéhez.

Szakértőink kihangsúlyozták, hogy bőrünk állapota életmódunk tükre is: a megfelelő táplálkozás, friss, vitális zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, a vitaminbevitel, a rendszeres testmozgás kulcsfontosságú, hiszen – és ez talán a legfontosabb üzenet, amit mindnyájan hazaviszünk – , a bőr belülről épül.

Arra biztatunk hát mindenkit, hogy gondolja át jelenlegi életmódját, és vizsgálja meg azon termékek összetevőit, amiket jelenleg a fürdőszobában, a konyhában és a mosás során használ.
Az alábbiak segítenek ellenőrizni az összetevőket:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/kritikus-kozmetikai-osszetevok

http://okotars.hu/…/testapolo_kislexikon_okotars_alapitvany…

Nyílt tér ökotábor

Nyár elején a HaKöSz Zöld projektjének keretében részt vettünk egy négynapos ökotáborban, a Pécs melletti Hosszúhetényben. Az ökotábor szellemiségének hátterét három irányzat köré lehet behatárolni: permakultúra, mélyökológia, önkéntes egyszerűség. Ezekről itt olvashatsz bővebben.

Ha egy szóval kellene leírni, hogy miről is szólt igazán ez a tábor, akkor az a szó ez lenne: kapcsolódás. Ritkán érzi magát úgy az ember egy közösségi eseményen, hogy ennyire sokféle pozitív „kapcsolódást” élhet meg, ahol egy térben és időben találkozik egymással sok-sok olyan ember, valamint életrevaló kezdeményezés az ország minden pontjáról, aki/ami ugyanazokra a kérdésekre keresi a válaszokat és a megoldásokat.

Ezelőtt ugyanis nem igazán volt olyan életképes, befogadó közeg, ami ezeknek a kapcsolódásoknak lehetőséget adott volna. Magáról a táborról való ötletelés egy teljesen alulról kezdeményeződő internetes Fórumon (ahol a kölcsönös tanulás jegyében a tagok a tapasztalataikat osztják meg egymással különböző témákban) indult el és nyilvánosan, önszerveződő módon zajlott.

Számos módon lehetett bekapcsolódni a tábor szervezésébe, akár mint önkéntes a tábor területének kialakításában, akár mint előadó műhelyfoglalkozások keretében. Ezt az ún. nyílt tér módszer tette lehetővé, amelynek a lényege, hogy a programokat – néhány meghívott előadó kivételével – a résztvevők tartják egymásnak az erre kialakított különböző mesébe illő helyszíneken a tábor területén. Bárki tarthatott előadást vagy kiscsoportos beszélgetést egy számára fontos témáról. Jelentkezést követően részt vehettünk rajtuk, sőt át is mehettünk egy másik előadásra, ha éppen úgy tartotta kedvünk. Egy-egy beszélgetésből így akár spontán is kialakulhatott egy workshop. A tábor működtetése is hasonló szellemben zajlott: nem volt “személyzet”, hiszen mindenki kivette a részét a konyhai munkából és a tábortartás egyéb teendőiből.

A tábort három önkéntes hétvége előzte meg, ahol egymás tudására és tapasztalatára hagyatkozva, közös munkával megépítettük a táborhoz szükséges alapvető infrastruktúrát: fedett étkező helység, mosogatópult, fedett nyári konyha, benne egy a rakétakályha elvén működő rakétatűzhely, vízöblítéses toalett alternatívájaként ismert komposzt alomszékek, valamint zuhanyzóhelység és a hozzá tartozó meleg víz előállítására alkalmas ún. komposztkazán. Külön pozitív a tábor megépítésében a közös alkotás örömén túl, hogy ezek a technológiák mind valóban fenntartható, egyszerű, természetbarát megoldások. Megvalósult gyakorlati példákat szolgáltatva, a hely atmoszférájával együtt (a Zengő lábánál) csodálatos keretet adtak a tábor programjaihoz.

Sokat tanultunk a négy napban mind a meghívott előadóktól (Takács-Sánta András humánökológia, Lantos Tamás alkalmazkodó gyümölcsészet) mind egymástól, olyan elméleti és/vagy gyakorlati témákban mint a permakultúra, természetközeli életmód és építkezés, méhészet, városi kertészet, natúrkozmetikumok készítése, a kaszálás alapjai, birtoklátogatás helyi önellátó farmon, ehető gyógy- és  gyomnövény gyűjtés a Mecseki Ökocsalival.

Remekül éreztük magunkat együtt ebben a fantasztikus közösségben és teli energiákkal, értékes tudással érkeztünk vissza a városba, ahol most küldetésünknek érezzük továbbadni mindazt az értékes tapasztalást, amit immáron magunkénak érzünk.

1_promo

Mi, a HaKöSz tagjai, mindig 100%-on pörgünk - Veled együtt a 120%-ra is képesek lehetünk!

Adószám:

18028960-1-43